Nej till europakten

Debatt • Publicerad 31 januari 2012

EUROZONEN. Jag ser med en mycket stor oro på regeringens och Socialdemokraternas beslut att Sverige ska delta i europakten. Jag är mycket rädd för att detta är ett sätt för det politiska etablissemanget att i smyg föra Sverige in i euron.

Vi i Sverige har ingen anledning att gå med i europakten. Vi har redan tillräckligt stränga nationella budgetregler genom vårt utgiftstak.

Det politiska etablissemanget i EU inser inte att euroländernas grundproblem är det faktum att Europa inte är ett optimalt område för en gemensam valuta, de ekonomiska strukturerna i Europa är för olika.

Euroländernas gemensamma penningpolitik skapar endast arbetslöshet och social utslagning, eftersom det är en omöjlighet för den Europeiska centralbanken att sätta en gemensam ränta som passar hela euroområdet.

Tack vare det svenska folkets nej till euron har vi i Sverige klarat oss undan det ekonomiska kaos som kännetecknar euron.

Vi i Sverige har också tack vare det svenska folkets nej till euron en mycket stark och självständig svensk penningpolitik, som har bidragit till att Sverige har en av Europas starkaste statsfinanser.

Jag vill i stället se ett Sverige som i EU gör allt för att agera stoppkloss i det politiska etablissemangets envisa byggande av ett Europas förenta stater.

INTERNAL INTERNAL
Jonas Andersson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.