Nej till storfängelse i Vä

Det är på tiden att Kristianstads politiker tänker på kommuninvånarnas säkerhet före sina egna intressen.
Debatt • Publicerad 1 augusti 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Här ska storfängelset ligga, hoppas kommunen. Den nuvarande anstalten i Vä ligger ungefär i mitten av det nya anstaltsområdet.
Här ska storfängelset ligga, hoppas kommunen. Den nuvarande anstalten i Vä ligger ungefär i mitten av det nya anstaltsområdet.Foto: Bosse Nilsson

Lär av Svedalas politiker som nekar etablering av fängelse i deras kommun, till fördel för sina kommuninvånare, djuren, naturen, miljön och landskapets utseende.

Värna om vår säkerhet!

Vi vill fortsättningsvis kunna känna oss trygga där vi bor. Vem vill bo granne med Sveriges farligaste och tyngst kriminella personer?

Ni politiker kan inte lura oss kommuninvånare med att det är ofarligt med fängelset; ni kan inte garantera vår säkerhet, för risken finns alltid att de intagna kan rymma. Risk finns att det en dag vistas ett hundratals livsfarliga, kriminella personer bland barnfamiljerna i Vä/Öllsjö!

Värna om landskapet, naturen, djuren!

Området där politikerna tänkt bygga fängelset består idag av dels skog och dels ett öppet vackert landskap med betande kossor i hagen och en vacker vy över Vä och Kristianstad. Det finns fridlysta blommor på ängarna och vilda djur som bor på den aktuella marken. Flera kommuninvånare vistas dagligen i området; ryttare, hundägare, motionärer samt vi som njuter av lugnet- området är ett rekreationsområde där det går att koppla av från det stressiga samhälle som vi lever i.

Förstör inte detta fina naturområde genom att bygga ett stort, fult betongkomplex med flera murar och staket! Stäng inte oss kommuninvånare ute från vårt rekreationsområde!

Angående arbetstillfällen; det finns gott om arbetstillfällen i Kristianstad med omnejd. Det fattas mycket personal inom bland annat vård och omsorg. Trygga en säker vård, en god omvårdnad åt kommuninvånarna.

Så tänk om alla politiker i Kristianstad; värna om era kommuninvånare som fortsättningsvis vill känna sig trygga och som fortsättningsvis vill kunna njuta av naturen. Tänk på vårt välmående.

Bygg inget storfängelse i Vä!

Marie Nilsson

Kommuninvånare mot storfängelse.