GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ni har inte skött ert jobb

Debatt • Publicerad 28 juli 2012
På Tassebo.arkiv: Tommy Svensson
På Tassebo.arkiv: Tommy SvenssonFoto: 

Svar till Lotta Berg och Linnea Stålhandske, Länsstyrelsen Skåne (26/7). Det var ett märkligt svar ni ger i Kristianstadsbladet, som ger oss läsare ännu mer funderingar kring hur Länsstyrelsen fungerar när det gäller djurskydd och tillstånd.

Ni skriver att Tassebo ska ha tillstånd och att man ska ansöka om detta innan man startar en verksamhet. Ni var på besök hos Tassebo redan hösten 2010, har ni då inte brustit rejält i ert arbete om ni inte redan då gav klara krav på både ansökan och på att åtgärda de brister ni ansåg att de då hade.

Bristerna är inget som uppkommit nu utan detta har ni sett redan från start.

Ni har uppenbarligen inte skött ert jobb, då Tassebo drivs två år senare utan tillstånd och ni då kommer på att de enbart ska få en månad på sig att rätta till de brister som ni anser stället har. Ett hot om omhändertagande finns inte säger ni. Inte?

Nu kanske vi ska prata klartext så att ni inte helt tappar förtroendet i vad som kallas ärlighet och rak kommunikation hos folket i Kristianstad. Ni vill kalla det information när det är ett hot om att omhänderta Tassebos katter. Ni vet likaväl som alla att det är svårt att omplacera vuxna katter mitt under kattungesäsong och att ni sänder katterna rätt till himlen.

De flesta katter som omhändertas av polisen dör efter fem dagar. Varför linda in sanningen i att de kommer till polisens pensionat för att omplaceras? Självklart ska alla djur skyddas från onödigt lidande och det är väl en del av ert jobb.

Ett jobb som ni inte klarar av. Ni låter många djurhållare vad det gäller kor, getter, får och hästar få fortsätta sin verksamhet med hot om vite etcetera om de inte tillrättalägger brister på gårdarna, men i själva verket låter ni det gå så långt att många djur lider i flera år och dör. Detta är inget ni ens behöver sopa under mattan.

Getterna i Tollarp, hade inte de velat skyddas av det ni kallar svensk djurskyddslagstiftning? Var fanns ni när ni lät dem plågas i ytterligare något år?

Hur försvarar ni att ni låter djur plågas ihjäl på gårdar, när ett katthem där djuren tas omhand ”skyndsamt” måste rätta till bristerna för att få tillstånd. Hur försvarar ni detta?

Vad det gäller TNR, så finns färsk forskning och kanske borde både ni och Jordbruksverket läsa och lära och även om ni anser att det är bättre att skjuta skygga katter.

Vi är många som hoppas att ni tänker om vad det gäller hemlösa katter. De finns och kommer alltid att finnas så länge som det finns folk som struntar i ansvar och i sina djur.

Hjälp Tassebo i stället för att stjälpa. Lär dem i stället för att säga att det finns okunskap, så kanske folk börjar tro att ni har intresse för djur. Det borde vara ert jobb.

I annat fall så hoppas jag att Skåne, som anser sig ha tillräckligt djurskydd och har tackat nej till djurpolis, tänker om.

Gunilla Lindberg
Lena Ohlsson, Kattkommando Syd Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.