Annons

Njut av feta mejeriprodukter

Vi förstår att Livsmedelsverket (3/9) vill sätta punkt för debatten. Det är inte lätt för världskända forskare att erkänna att man tagit fel, när man i decennier varnat mot det mättade fettet och i stället propagerat för en ökad användning av kolhydrater och därmed bidragit till en världsomfattande fetma- och diabetesepidemi.
Debatt • Publicerad 7 september 2011

Vad gör man då, när all forskning visar, att det mättade fettet är helt ofarligt och till och med kan förebygga diabetes? Jo, man lierar sig med experter i statistik.

Med användning av komplicerade formler och data från de många koststudierna kommer man fram till, att om deltagarna hade ersatt det mättade fettet med fleromättat, då skulle de kunnat minska risken för att drabbas av hjärtinfarkt.

Annons

Det rör sig alltså inte om något experiment utan om ren spekulation. Inga experiment har lyckats minska hjärtdödligheten genom att ersätta mättat fett med fleromättat; i ett par har den till och med ökat.

Vad som är än värre är, att om människor får rådet att öka på intaget av fleromättat fett utan att specificera vad man menar med detta, då blir resultatet med all säkerhet att de ökar sitt intag av det som kallas för omega-6 fleromättat fett.

Fleromättat fett kan i huvudsak delas in i två grupper, omega-3 och omega-6. Den förre typen är det som dominerar i havets animaliska produkter, och innehåller fettsyror som hämmar alla inflammatoriska processer. Omega-6, som dominerar i soja-, majs- och solrosolja har den motsatta effekten.

Alla studier visar att kvoten omega-6/omega-3 i vår föda bör ligga kring 2 för optimal hälsa. Problemet är att kvoten för de flesta i dag ligger betydligt högre därför att fettet i all industrimat domineras fullständigt av de nämnda vegetabiliska oljorna. Effekten av detta blir, som vi tidigare påpekat, en ökad risk för cancer och olika inflammatoriska sjukdomar.

Befria Livsmedelsverket från uppgiften att ge kostråd och låt våra barn få njuta av de nyttiga, feta mejeriprodukter!

Uffe Ravnskov

med dr, docent, oberoende forskare, Lund

Karl, E Arfors

professor emeritus, tidigare explorativ forskningschef Pharmacia AB

Christer, Enkvist

Annons

före detta landstingsöverläkare, tidigare medlem av SBU

Göran Petersson

kemisk professor Chalmers miljövetenskap

Tore Scherstén

professor emeritus, tidigare huvudsekreterare i Statens medicinska forskningsråd

Ralf Sundberg

med dr, docent

Jørgen Vesti Nielsen

överläkare

INTERNAL INTERNAL
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons