Ny rapport från sandlådan

Det har hänt en del i sandlådan på senare tid.
Debatt • Publicerad 1 september 2018
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Rapport från sandlådan.
Rapport från sandlådan.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Stefan, Norrlandsgrabben, sitter kvar överst i sandhögen, men har fått eld i baken och har halkat ner en del. Han kastar sand på alla som kommer i närheten. Gustav, Vittsjögrabben, som tidigare fanns bredvid Stefan, har sedan länge tappat fotfästet och sitter nu längst ner på kanten och drömmer om att få komma upp till sin kompis. Isabella har också dykt upp. Hon åker normalt businessclass på flyget, men har nu lånat sin mans dieselbil, den som han kör tunga stenar med in till Stockholm. Sista biten har hon tagit sig dit med lådcykel. Tyvärr har hon svårt att komma upp i den torra sanden, så hon har gått bort till Gustav, som hon uppmuntrar och kramar om.

Jonas gräver som vanligt på den vänstra sidan av högen. Han har kommit en bit upp, men räknar inte med att få ner Stefan. Han har helt enkelt för liten spade.

På högra sidan finns en grupp, som kallar sig alliansen. De gräver ihärdigt uppåt. Annie har varit framgångsrik, men har nu stått stilla en tid, då hon förmodligen brutit spadskaftet. Hon litar på hjälp från anhörighetsinvandrare. Hon har även fått extra hjälp, som hon välkomnar, genom att röstsedlar från ett större parti har försvunnit. Jan har tappat både stinget och spaden. Ebba har stort sett slutat gräva. Ulf, Stockholmsgrabben, har grävt längst i den här gruppen, men tycks nu ha rasat ner. Hans dröm är att inta platsen längst upp. Det har sagts att han fru kommer hjälpa honom att nå Stefans plats. Eftersom det går trögt för gruppen, föreslår Jan plötsligt ett sammanträde för att försöka samla krafterna och tänka till – en mycket ovanlig åtgärd i dessa kretsar. Han menar att de fyra fortfarande är en grävallians, men lyckas trots detta inte komma uppåt.

Som ett sista försök föreslår han att släppa in Jimmie, som har en större spade än alla andra. Då exploderar Annie: ”Nu blir jag riktigt förbannad. Det kommer jag min själ aldrig att ställa upp på”. Hon har en tröja på sig med texten ”FUCK SD”, som hon har lånat av TV4. Inför hotet från Annie tittar Jan lite generad ner i sanden och tar tillbaka förslaget. Ulf nickar, men säger inte så mycket. Det verkar som han blivit låghalt, för han vet inte vilket ben han skall stå på. Så har han också fått problem med en kompis som slagit runt med skattebetalarnas pengar. Ebba, som har visat en viss kärlek till Jimmie genom att vilja ge honom ”en smula”, vågar inte säga emot Annie. De är ju kompisar. Hon har, liksom Ulf, fått veta att en rumskompis rest med hela släkten på skattebetalarnas bekostnad.

Så fortsätter alla grävandet med de små spadarna. De börjar bli medvetna om att det i längden inte går att få ner Stefan utan extra hjälp. Jimmie har nu plockat nästan alla poäng, som vuxit utanför högen. Alla vet att han en dag kan ta fram sin store spade och rasera hela sandlådan. Hur det ser ut, när den är borta, är det ingen som vet. Kanske det byggs upp en ny sandlåda. Det kan tilläggas att utanför den nuvarande sandlådan, har en ny figur hoppat fram. Gustav heter han, och har stulit en del poäng från Jimmie.

Torvald Persson

Observer from the wildness