Annons

Nya E22 och självberöm löser inte klimatförändringarna

Liberalerna Christer Nylander, Gilbert Tribo och Pierre Månsson hade en insändare om E22 den 10 december, påpassligt nog samma dag som den nya delen av motorvägen öppnades för allmänheten, skriver Bo Thunell i Röetved.
Infrastruktur • Publicerad 15 december 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nya motorvägar för bensin- och dieseldrivna bilar är inte lösningen för klimatet.
Nya motorvägar för bensin- och dieseldrivna bilar är inte lösningen för klimatet.Foto: Mikael Persson

De säger sig ha drivit frågan länge och anser att de har vunnit en stor seger. Man får intrycket att de har utkämpat en hård kamp och nu, slutligen, kan triumfera.

Självberöm, kallar jag det.

Annons

Jag hoppas att vi alla kan hjälpas åt att lyfta den lokala debatten en bit över den pinsamma gräns som självberömmet utgör. Det finns mycket som behöver rättas till i samhället, varav den värsta krisen faktiskt inte är pandemin, utan det mycket större hot som klimatförändringen utgör.

”En direktförbindelse kortar restiden ganska mycket, helt utan höghastighetståg, för alla i den östra delen av Skåne och i hela Blekinge...”

Nya motorvägar för bensin- och dieseldrivna bilar är inte lösningen på det problemet. Däremot så kan nya järnvägar vara det, om de byggs med rimlighet, måttfullhet och respekt för miljön. Liberalerna säger sig vilja driva på utbyggnaden av järnvägen mellan Kristianstad och Hässleholm till dubbelspår, och det är kanske bra. Ännu bättre hade det nog varit om de resurserna istället hade satsats på en helt ny järnväg mellan Kristianstad och Lund/Malmö, den så kallade Diagonalen, som har diskuterats i decennier. En direktförbindelse kortar restiden ganska mycket, helt utan höghastighetståg, för alla i den östra delen av Skåne och i hela Blekinge, eftersom man då slipper resa tre mil i fel riktning mot Hässleholm först.

”Det behövs nya järnvägar, och Diagonalen minskar sårbarheten i det skånska järnvägsnätet.”

Jag har tidigare i ett par insändare påpekat att den nya järnvägen i så fall skulle kunna dras via Everöds flygplats, för att möjliggöra en smidig anslutning till framtida eldrivna flygplan och dessutom knyta in Hörby i det skånska järnvägsnätet. Det behövs nya järnvägar, och Diagonalen minskar sårbarheten i det skånska järnvägsnätet. Idag kan ett elfel i Hässleholm lamslå praktiskt taget all järnvägstrafik i Skåne.

Om Liberalerna vill driva på bygget av Diagonalen, så skall jag vara den förste att berömma dem, så att de slipper nesan att göra det själva.

Bo Thunell, Röetvedsbo

Annons
Annons
Annons
Annons