GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nytt badhus? Kostnad 340 – 463 – 498 miljoner kronor!

Ovanstående kalkylutveckling, för nytt badhus i Kristianstad, framförd av konsultföretaget Predevo, påminner närmast om att spela ”rysk roulett”, där insatsen är pengarna i vår kommunala kassakista, som kommunmedlemmarna slitet samman.
Publicerad 15 december 2017
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ett nytt badhus får inte kosta hur mycket som helst.
Ett nytt badhus får inte kosta hur mycket som helst.
Foto: Tommy Svensson

Redan första kalkylkostnaden 340 miljoner kronor är en aktningsvärd kommunal investering för ett badhus, som skall ersätta det gamla nerslitna badhuset i Kristianstad. Den kalkylerade investeringskostnad, från början, har enligt dagens artikel (14/6) i Kristianstadsbladet, under tiden 2015 – 2017 stigit med 158 miljoner kronor, eller nära 50 procent ökad investeringskostnad under de gångna två åren.

Konsultföretaget Predevo, som tagit fram kalkyler och beräkningar för badhusbygget, visar det sig nu, har redan från början räknat fel på 3 000 kvadratmeter, hur nu detta varit möjligt? Under alla omständigheter är det en stor skandal att lämna ifrån sig denna form av ”glädjekalkyl” för att kunna fortsätta med ett konsultarbete ”i långbänk” under alldeles för lång tid.

Slarviga och missvisande konsultarbeten, kan icke ursäktas, samt bör rendera en stämning med krav på ersättning till kommunen, samt uteslutning av företaget för vidare arbete i kommunens regi. Det finns seriösa och noggranna företag, som kan räkna rätt från början, så våra tjänstemän och förtroendevalda får ett säkert underlag att utgå ifrån. Allt annat är irrelevant.

Predevo måste anse våra förtroendevalda och tjänstemän för en samling idioter utan förmåga att läsa och räkna? när de kan lägga fram ett så eländigt och missvisande kalkylarbete, där man missat 25 procent av lokalytan, som i sin tur ytterligare fördröjer processen för badhusbyggnationen med följande fördyringar. Ett skamligt förfarande, som ytterligare skulle undergräva vår redan svårt skuldsatta kommunekonomi.

Jag vet icke hur kommunens ansvar för upphandling av konsulttjänster är reglerade, men vår kommuns konsultarvoden på årsbasis avser mångmiljonbelopp, på grund av att det icke finns tillräcklig specialkompetens bland kommunens medarbetare, därför blir det normalt billigare att nyttja konsulter framför att anställa medarbetare, för de speciella tillfällena, med rätt kompetens.

Vid stora entreprenadarbeten och andra investeringsarbeten, är det sålunda korrekt, för kommunen, att köpa in konsulttjänster, under förutsättning att upphandlingen föregås av en noggrann provning av konsultföretagets seriositet och noggrannhet. Det är icke alltid den billigaste konsultofferten är den bästa. Något att tänka på i åren framöver.

Ett nytt badhus i Kristianstad får icke kosta vad det kosta vill. Nu får våra förtroendevalda se till det blir rätt plats och rätt pris.

Svend E Pedersen

Åhus