GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Oacceptabla skillnader för företagen

Samma tjänst kan vara 13 gånger dyrare i en del av Skåne jämfört med en annan. Det är dags att kommunerna granskar hur företagen bemöts
Service och avgifter • Publicerad 24 februari 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
För den som vill etablera en ny verksamhet i en kommun krävs ofta många tillstånd och mycket pappersarbete.
För den som vill etablera en ny verksamhet i en kommun krävs ofta många tillstånd och mycket pappersarbete.
Foto: Jessica Gow/TT

Att kommunerna erbjuder en god service och förutsägbar regeltillämpning är grundläggande. En ny rapport från Näringslivets regelnämnd (NNR) visar tyvärr på hisnande skillnader mellan Skånes olika kommuner. Det gäller såväl i hur regelverken tillämpas, i vilken service som erbjuds och i vilka avgifter som företagen tvingas betala.

NNR:s granskning bygger på ett antal exempelärenden som landets kommuner har fått granska och bedöma. Restaurangen i NNR:s granskning bedöms av de skånska kommunerna få betala en årlig avgift på 1 400 kronor i den billigaste kommunen och 18 100 kronor i den dyraste. Det innebär att samma tjänst kan vara 13 gånger dyrare i en del av Skåne jämfört med en annan. Liknande skillnader syns även på andra områden. Avgiften för bygglovsexemplet bedöms variera mellan 7 000 kronor och 189 000 kronor.

Så stora skillnader är oacceptabla. Avgifterna ska baseras på kommunernas egna kostnader, och det är svårt att förstå hur de kan vara 10-20 gånger dyrare i en kommun jämfört med en annan.

Men det är inte bara kostnaden som varierar, utan även den service som kommunen ger. För den som vill etablera en ny verksamhet i en kommun krävs ofta många tillstånd, men bara en tredjedel av landets kommuner säger sig kunna ge en bedömning av totalkostnaden för alla avgifter innan ansökningshandlingarna skickas in. Givet att kostnaderna varierar så kraftigt mellan kommuner skapar det stor osäkerhet.

Att kommunerna kan ge en säker och rådgivande service kommer vara än viktigare i framtiden. Coronakrisen har fått stora effekter på näringslivet, och vi kommer alla behöva göra vårt yttersta för att återstarta ekonomin och jobbskapandet igen. Kommunerna spelar en viktig roll i att underlätta nya investeringsbeslut och satsningar.

Vill kommunerna i Skåne vara en attraktiv plats för företagen behöver man granska hur företagen bemöts, hur tillstånd hanteras och hur tillsyn utförs. Här kan alla bli lite bättre. Vi hjälper er gärna.

Magnus Engelbäck, regionchef Företagarna Syd

Marie Enhörning, Näringspolitisk expert Svensk Handel

August Liljeqvist, sakkunnig Näringslivets regelnämnd

Carola Netterlid, näringspolitisk rådgivare Svenskt Näringsliv Skåne

Helene Rosengren, regionchef LRF Skåne

Claes Sandvig, Regionchef Visita Södra

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer