Annons

Ofrivillig ensamhet påverkar den fysiska hälsan

Ensamheten tär på många i vårt land. Länge har många äldre lidit av ensamhet.
Hälsa • Publicerad 4 augusti 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Civilsamhällets insatser är viktiga för människors psykiska hälsa och för att motverka ensamhet, skriver Per Einarsson (KD).
Civilsamhällets insatser är viktiga för människors psykiska hälsa och för att motverka ensamhet, skriver Per Einarsson (KD).Foto: Janerik Henriksson/TT

Folkhälsomyndigheten rapporterar om ökad oro och ångest hos äldre, men vi vet att ofrivillig ensamhet också påverkar den fysiska hälsan. Civilsamhällets många insatser i form av föreningsverksamhet, studiecirklar och olika kulturarrangemang är oerhört viktiga för människors psykiska hälsa och för att motverka ensamhet. Tyvärr stängs mycket ner under sommaren och ensamheten bland äldre riskerar att öka.

”Var femte arbetslös hade känt sig ensam för det mesta eller hela tiden under de senaste fyra veckorna.”

SCB-statistik visar att ofrivillig ensamhet också drabbar i andra åldrar och grupper: högst andel ensamma såg de hos arbetslösa personer. Var femte arbetslös hade känt sig ensam för det mesta eller hela tiden under de senaste fyra veckorna. Med högre arbetslöshet ökar problemet. Vi vet också att barn har tappat sociala sammanhang med närvarande vuxna i föreningslivet i pandemin.

Annons

Vi behöver agera brett för människors hälsa och välbefinnande. Samhället behöver bättre möta människors behov, både vad gäller fysiska och psykiska behov.

Kristdemokraterna vill se en stärkt elevhälsa för att bättre kunna se barns behov, ökat stöd för att bryta ensamhet bland äldre och mer rörelse för ökad livskvalitet, hälsa och minskad risk för fallolyckor. I vården vill vi se gemenskap på recept, förstärkta stödlinjer och fortbildning om psykiska vårdbehov i primärvården.

Just den ofrivilliga ensamheten är något som KD i regeringsställning har fokuserat extra mycket på. Tack vare Jacob Forssmed och Kristdemokraterna har Folkhälsomyndigheten fått i uppdrag att kartlägga hur den ofrivilliga ensamheten ser ut i Sverige. Syftet med utredningen är att skapa en nationell strategi hur vi som samhälle kan lösa problemet. Det är en viktig utredning, om inte den viktigaste som regeringen har tillsatt, en människa är aldrig stark om den står ensam utan det är vi som grupp som bygger ett starkt samhälle.

Per Einarsson (KD)

Gruppledare och regionråd för Kristdemokraterna i Region Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons