Ökat fokus på prostatacancer

Replik på Jan Frick 15 januari
Debatt • Publicerad 23 januari 2014
Förbättringar måste ske för berörda patientgrupper, skriver insändarskribenterna.
Förbättringar måste ske för berörda patientgrupper, skriver insändarskribenterna.Foto: Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Sedan vi i femklövern fick väljarnas förtroende 2006 har mycket gått på rätt håll i Region Skåne. Den 11/1 beskrev vi här på debattplats hur vårdköerna kortats, valfriheten ökat och hur allt fler skåningar väljer att resa med Skånetrafiken.

Men vi erkänner också att det finns problem. Jan Frick, ordförande för patientföreningen ProVitae, svarade oss (15/1) att bristen på urologer i östra Skåne är oacceptabel. Frick har rätt. Förbättringar måste ske för berörda patientgrupper, däribland patienter som har eller riskerar att få prostatacancer.

Bristen på urologer är nationell. Dessutom råder obalans inom Skåne. Därför är det helt nödvändigt att resurserna inom urologin i Skåne används mer effektivt och jämlikt än i dag. Mot den bakgrunden har vi bett våra medicinska experter att göra en översyn av urologin i Skåne som helhet. Diskussioner sker nu mellan våra sjukvårds- förvaltningar med syfte att förändra denna viktiga vård till det bättre. Patientföreningarnas erfarenheter är viktiga vid förändringar.

Cancervården ska alltid ha högsta prioritet. Häromdagen presenterade SVT en kartläggning av vänte- tiderna i cancervården. Region Skåne hamnar totalt på fjärde plats av 21 landsting och regioner. Men även om vi klarar oss bra i jämförelsen så är vi inte nöjda. Det finns fortfarande områden som lämnar övrigt att önska. I år tillför vi därför 50 miljoner bland annat för nya behandlingsmetoder, kontaktsjuksköterskor och ett ökat fokus på flera cancertyper, däribland just prostatacancer.

Mikael Hallqvist
Birgitta Södertun (KD), Gilbert Tribo (FP), Regionråd
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.