Okunskap påverkar föräldraledigheten i Skåne

Debatt • Publicerad 8 augusti 2014
Den nya Sifoundersökningen visar att en stor majoritet, 63 procent, tycker att det är viktigt att män och kvinnor delar mer lika på föräldraledigheten, skriver debattskribenterna.
Den nya Sifoundersökningen visar att en stor majoritet, 63 procent, tycker att det är viktigt att män och kvinnor delar mer lika på föräldraledigheten, skriver debattskribenterna.Foto: Foto: Hasse Holmberg / TT

Var fjärde ung person (18-29 år) tror felaktigt att mamman har rätt till fler dagar med föräldrapenning än pappan. I hela befolkningen är andelen ännu större, var tredje person. Det visar en färsk undersökning som Sifo genomfört på uppdrag av fackförbundet Jusek. Denna okunskap påverkar det ojämställda uttaget av föräldraledighet också i Skåne.

Det har varit möjligt att dela föräldraförsäkringen lika allt sedan införandet 1974. Ändå tror 32 procent av allmänheten att mamman har rätt till fler dagar än pappan. Det är sannolikt det lite slarviga uttrycket pappamånader som felaktigt får många att tro att män endast har rätt till dessa två öronmärkta månader.

Denna stora okunskap återspeglas i och påverka uttaget av föräldraledighet. Kvinnor står för 77 procent av uttaget av föräldrapenningdagarna i Skåne, män således endast för 23 procent.

Den nya Sifoundersökningen visar även att en stor majoritet, 63 procent, tycker att det är viktigt att män och kvinnor delar mer lika på föräldraledigheten. Bland unga kvinnor 18-29 år anser 73 procent att detta är viktigt. Bland unga män är andelen 62 procent.

Jusek vill ha en arbetsmarknad där kvinnor och män ges samma förutsättningar att göra karriär på lika villkor, men också för föräldraskap på lika villkor. Det är därför hög tid för en mer jämställd föräldraförsäkring.

För det första bör det tydliggöras att redan i dag är utgångspunkten för föräldraförsäkringen att hälften av dagarna tillhör respektive förälder. Föräldrar behöver få faktabaserad information om hur ekonomi och pension påverkas av hur föräldraledigheten fördelas. Därför bör regeringen återinföra Försäkringskassans uppdrag att verka för och informera om fördelarna med ett mer jämställt uttag.

För det andra vill Jusek att ytterligare 45 föräldrapenningdagar, utöver de nuvarande 60, viks åt respektive förälder. Lagstiftning och utformningen av våra socialförsäkringssystem påverkar människors beteende. Införandet av de två första öronmärkta månaderna har ökat mäns uttag av föräldraledighet. Nu är det dags att utöka perioden.

Försäkringen behöver dessutom vara flexibel för att anpassas till olika individers situation. Med Juseks förslag ska det vara möjligt att överlåta dagar till andra närstående, inte enbart den andra föräldern. Föräldrapenning ska kunna tas ut även efter att barnet är över 12 år.

En stor majoritet anser att det är viktigt att kvinnor och män delar mer lika på föräldraledigheten. Våra politiker bör visa ledarskap och gå från ord till handling. Det skulle leda till ett mer jämställt uttag av föräldraledigheten i Skåne.

Leo Pettersson
Magnus Hedberg, vd Jusek, Maria Skalin, projektledare Jusek
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.