Om demokratin i Bromölla kommun

Debattskribenten skriver om att förbättra demokratin i Bromölla kommun. Det är av stor vikt att det som sägs i kommunfullmäktige av dess ledamöter verkligen går fram till åhörare och i etern, skriver Gert Rosenlind (MP).
Debatt • Publicerad 4 augusti 2014
Rätt att närvara. Att ge oppositionspartierna rätten att närvara vid presskonferenser, skriver debattskribenten som ett förslag.
Rätt att närvara. Att ge oppositionspartierna rätten att närvara vid presskonferenser, skriver debattskribenten som ett förslag.Foto: Foto: Tommy Svensson

Kommunfullmäktige bör inrätta en tillfällig beredning vars uppdrag blir att utreda och föreslå åtgärder av teknisk och organisatorisk natur som kan förbättra demokratin och den kommunala beslutsprocessen.

Vad gäller funktionen oppositionsråd så är ju den en följd av den kohandel SAP tvangs till av ett undermåligt valresultat, fem mandat närmare bestämt.

Placera mikrofoner på de bord som finns framför kommunfullmäktiges ledamöter.

Det är av stor vikt att det som sägs i kommunfullmäktige av dess ledamöter verkligen går fram till åhörare och i etern.

Stark och berättigad kritik mot webb-sändningarna förekommer och därför skulle en mikrofon på varje bord vara till stor hjälp. Den åtgärden skulle spara avsevärd tid genom att vi får snabbare replikskiften. Troligen skulle åtgärden därtill ha en godartad inverkan på det vi brukar kalla ”partipiskan” med förbättrad interndemokrati som följd.

Adjungera representanter för de partier som inte har plats i utskotten.

Vänstern och Miljöpartiet har ju fått plats i ”ekonomiberedningen” och det är ett steg i rätt riktning.

Vi bör gå vidare och då ge plats för Kommunfullmäktiges alla partier i utskotten varigenom tillgången till snabb information blev rättvist fördelad.

Öppna Kommunstyrelse-sammanträdena för allmänheten.

Även allmänheten, det är ju trots allt vår uppdragsgivare, har behov av att snabbt få kännedom om hur ärenden utvecklas och därför bör vi låta åhörare att på plats få ta del av Kommunstyrelsens sammanträden.

Schemalägg informationsträffar mellan oppositionen och förvaltningen.

Vi som utgör den faktiska oppositionen har samma behov som SAP och Alliansen av tjänstemannastöd om verklig balans ska uppnås.

Ge oppositionspartierna rätten att närvara vid presskonferenser.

Enligt min uppfattning är det helt sjukt att SAP ensamt ska ha rätten att förmedla/tolka vad som kommer fram när Kommunstyrelsen sammanträder. Man får ju inte, ens för en sekund, glömma bort att SAP är ett minoritetsparti. Av det skälet bör alla partier få rätten att närvara respektive uttala sin mening inför massmedia.

Lokala folkomröstningar, se KL 5 kap. § 34.

Lokala folkomröstningar kan vara ett instrument för vissa frågor och Ivöstrand är nog ett ämne som skulle kunna lämpa sig för en omröstning av detta slag. Debattens vågor går ju höga i detta ärende där satsningen på Ivöstrand ställs mot neddragningar inom kommunens kärnverksamheter.

Josefine Gustafsson
Gert Rosenlind (MP), Bromölla
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.