Om färdtjänsten är sen: Du har rätt till vanlig taxi

Jag har på distans (bor inte längre i Kristianstad) fått rapporter av min mor och svärmor som båda har rätt att nyttja färdtjänsten.
Debatt • Publicerad 7 mars 2013
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Det har stått mycket om det i tidningen och även vi har blivit drabbade av uteblivna transporter. Mor har klarat sig bra eftersom hon inte behövt utnyttja färdtjänst mer än någon enstaka gång, då utan problem. Svärmor däremot har blivit strandsatt både hemma när hon beställt transport in till centrum och när hon varit inne i Kristianstad och ska hem.

Dessbättre är det inga sjukbesök som behövt ställas in men är man närmare 80 år, har svårt för att gå, och måste uträtta ärenden nu vintertid så är det inte så kul att bege sig till fots till/från bussen.

När den första snöstormen i vintras slog till beställde svärmor en bil för färd in till centrum. När den efter 30 minuter inte kommit till bostaden ringde hon och fick beskedet att den var på väg. Det har den varit ända sen dess, för någon bil dök aldrig upp. Efter 1,5h ringde hon mig.

Medan jag satt i telefonkö till färdtjänstens kundtjänst läste jag på deras hemsida om vilka villkor som gäller och vilka rättigheter man som resenär har.

En sak som jag tror aldrig har skrivits om, ej heller talar färdtjänsten högt om det, är att om en beställd bil inte kommit inom 30 minuter efter utsatt tid så har man rätt att ringa en vanlig taxi, betala sin resa men sen skicka in kvittot till Skånetrafiken för återbetalning (max 600 kronor/enkel resa). Vissa undantag finns, som vid exempelvis extrema väderförhållanden - vilket det var vid något tillfälle i vårt fall, men inte alls vid alla tillfällen som det blev problem med den beställda transporten.

Det är kanske dags att upplysa alla om denna rättighet för det borde svida rejält i plånboken hos Skånetrafiken om alla blir varse detta och börjar nyttja detta. Jag har verifierat med Skånetrafiken att det som står där stämmer.

Mer än 30 minuters försening berättigar till antingen gratisresa om nu bilen till slut dyker upp alternativt att man tar en vanlig taxi och får utläggen för detta reglerade.

Är man gammal och har fått färdtjänst beviljad, så innebär ju det att man är beroende av att denna fungerar, något som nuvarande transportsamordnare uppenbarligen har lite problem att leva upp till.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Mikael Svensson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.