Onödigt hög skatt i Hässleholm

Debatt • Publicerad 17 juni 2014

Politiker talar ofta om att det gäller att locka fler att bosätta sig vår kommun eftersom det skulle innebära större skatteintäkter. Man glömmer då att redovisa att kostnaderna för kommunen samtidigt kommer att öka i motsvarande grad.

Större skatteintäkter leder alltså inte per automatik till lägre skattesats. Hade det varit så skulle större kommuner ha lägre kommunalskatt än små kommuner. Det finns tyvärr inte något sådant generellt samband vilket framgår av följande jämförbara exempel från några kommuner i Skåne.

Hässleholms kommun (50 000 invånare) har en skattesats på 31,75 kronor. Kristianstad har trots sina 80 000 innevånare en högre skatt på 32,15 kronor medan exempelvis lilla Örkelljunga (10 000 invånare) har en betydligt lägre skatt på 29,45 kronor. Kävlinge med 30 000 innevånare har ännu lägre skattesats med bara 29,20 kronor. Det är alltså inte antalet kommuninnevånare som är avgörande utan hur kommunen sköts. Sluta därför med dyrbara satsningar för att sätta Hässleholms kommun på kartan i syfte att locka folk att bosätta sig här. Satsa istället på kvaliteten inom de kommunala grundläggande ansvarsområdena och då främst på verksamheterna inom skola och omsorg.

Lina Campbell
Björn Widmark, Folkets Väl
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.