Öppet möte för att belysa allt negativt med vindkraft

Nu hotas Osbys vildmarker av en vindkraftsindustri!
Vindkraft • Publicerad 26 maj 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ett öppet möte kommer hållas med tanke på planerna att bygga 15 vindkraftverk vid Liasjön.
Ett öppet möte kommer hållas med tanke på planerna att bygga 15 vindkraftverk vid Liasjön.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Det danskägda företaget Eurowind har ansökt om att få anlägga 15 stycken vindkraftverk, vardera med en totalhöjd av 270 meter, i skogarna vid Liasjön strax norr om Osby. Samråd hölls i mars-april, där Eurowind presenterade sin syn på projektet.

”Det sistnämnda är av största intresse inte minst för markägarna, som vid eventuella konkurser för vindkraftsbolagen får stå med ansvaret att återställa naturen.”

För att belysa även de negativa följder för människor och miljö som en vindkraftsindustri av detta slag medför, kommer ett öppet möte att hållas på Borgen i Osby tisdagen den 30 maj, med start kl. 18. Vindkraftens påverkan på kommunerna och de lokala förhållandena, mikroplastutsläpp från vingarna, och vindkraftsbolagens dåliga ekonomi kommer att diskuteras. Det sistnämnda är av största intresse inte minst för markägarna, som vid eventuella konkurser för vindkraftsbolagen får stå med ansvaret att återställa naturen.

Professor Jan Blomgren har undersökt hur det står till med ekonomin för ett antal vindkraftsbolag, och han redogör under kvällen för sina efterforskningar.

Ernst Herslow, Hästveda