Oprofessionellt uttalande på Frukostklubben

Jag fick möjligheten att vara med på Frukostklubben, arrangerad av Bromölla kommun, den 12/8 vilket var både roligt och mindre roligt, skriver debattskribenten.
Debatt • Publicerad 15 augusti 2014
Stämningen blev inte sämre förrän Folkpartiets representant, Ola Bäckman, slängde ur sig både historisk inkorrekt och sexistiska kommentarer, skriver debattskribenten.
Stämningen blev inte sämre förrän Folkpartiets representant, Ola Bäckman, slängde ur sig både historisk inkorrekt och sexistiska kommentarer, skriver debattskribenten.Foto: Foto: Tom Wall

Jag fick möjligheten att vara med på Frukostklubben, arrangerad av Bromölla kommun, den 12/8 vilket var både roligt och mindre roligt. En trevlig frukost med både politiker och företagare. En debatt som hölls av Svensk näringslivs angående hur partierna i Bromölla vill utveckla företagandet i vår kommun. En representant från de olika partierna i kommunen, förutom Alternativet, satt framme vid podiet och svarade på de frågor som kom.

Jag, som studerande, tyckte detta var väldigt trevligt och lärorikt då jag har ett helt arbetsliv framför mig med arbete. Jag håller min hemby nära mig och önskar inget annat att kunna leva kvar i Bromölla efter det jag har studerat färdigt. För det krävs arbetstillfällen och företag i vår kommun. Som ger inte bara mig men även andra ungdomar möjligheten att stanna kvar eller komma tillbaka efter studierna.

Trots de olika åsikterna så var det en god stämning bland debattörerna och åskådarna vilket ledde till bästa möjliga debatt. Stämningen blev inte sämre förrän folkpartiets representant, Ola Bäckman, slängde ur sig både historisk inkorrekt och sexistiska kommentarer.

Han kallade Vänsterpartiet för kommunister, vilket inte är dagens sanning. Men detta skötte Joachim Persson, representant för Vänsterpartiet, bra genom att ignorera hans uttalande och hålla sig till debattens mening.

Min personliga uppfattning av Bäckmans uppträdande var stöddigt, kaxigt och oprofessionellt. Han gjorde senare ett till uttalande som jag tog illa vid av. Hans uttalande till näringslivschefen Per-Anders Green lät på ett ungefär så här:

”Vad behöver du till din hjälp? Vill du ha en brud med stora lökar i rummet intill, eller vad behöver du?”

Hans åsikt om kvinnor får han så gärna ha. Men att säga en sådan sak på en frukostdebatt med en dålig ton är inte passande. Jag är kvinna och tar illa vid mig efter detta uttalade för en kvinnas kroppsbyggnad ska inte ha någon betydelse.

Det är 2014 och då gör man inte sådana uttalade om att Vänsterpartiet är kommunister och absolut inte säga sådant om kvinnor.

Är det detta jag som student ska se fram emot när min första arbetsdag ska komma, endast vara en kvinna i rummet bredvid med ”lökar”? Jag hoppas verkligen slippa det!

Tor Gasslander
Sofia Andersson, Student
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.