Orörd skog binder mest koldioxid

Klimatet Artikeln publicerades
Trädplantor planteras på ett kalhygge.
Foto: Mikael Fritzon / TT
Trädplantor planteras på ett kalhygge.

Thomas Karlström i Tollarp svarade 17/4 på min insändare om kalhyggenas klimatförstörande effekt. Karlströms svar tyder på att han är en av dem som Al Gore syftade på i sin klassiska anmärkning: ”Det är svårt för en man att förstå en sak, ifall hans lön hänger på att han inte förstår den.” Det skriver Lars Almström, Klimatsvaret.

Skogsforskaren professor Anders Lindroth i Lund har visat att det tar 30 år innan den koldioxid som släpps ut vid en kalavverkning har bundits igen. Jag framhöll att under den tiden med förhöjd koldioxidhalt i atmosfären höjs temperaturen, särskilt i Arktis, vilket tinar mer tundra och släpper ut mer metan, en mycket kraftfull växthusgas. Den tinade tundran återställs aldrig, även om nysatta plantor växer till träd. Tvärtom! Tundran fortsätter att läcka metan – mer och mer för varje kalavverkning.

Hela civilisationen hotas av en skenande klimatförändring...

Till detta kommer att nya undersökningar visar att orörd skog binder mer koldioxid än brukad skog, ett besvärande problem för dem som lever av skogsbruk.

Hela civilisationen hotas av en skenande klimatförändring och skog är det i särklass bästa verktyget för att binda CO2. Då måste den naturligtvis få göra detta på det mest effektiva sättet, vilket innebär minimal avverkning. Kalavverkning däremot – som de flesta skogsägare praktiserar – ökar deras vinst, men förvärrar klimathotet.

De som använder mycket bränslen förlorar och de som ställer om vinner.

Allt fler inser att vi måste sluta med all förbränning så snart som möjligt. Därför föreslår vi i Klimatsvaret inte bara stöd till skogsägare som låter sin skog binda och bevara koldioxid. Vi föreslår också en stigande avgift på alla koldioxidskapande fordonsbränslen och samtidig utdelning av statens hela intäkt från denna avgift till alla. De som använder mycket bränslen förlorar och de som ställer om vinner. Det är enkelt, effektivt och rättvist. De som bor i glesbygd kan gärna få större utdelning.

Lars Almström

Klimatsvaret – Klimatsvaret - CCL Sverige

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.