GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Orter i norr är vita fläckar på kommunens kartor

Jag har länge retat mig på att kommunens kartor ofta ”bryts” strax norr om Arkelstorp. Jag bjuder härmed in politiker, tjänstemän och övriga intresserade till de norra delarna. Jag guidar er gärna om ni behöver hjälp och stöd på vägen.
Norr glöms bort • Publicerad fredag 08:43
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Information med brister?
Information med brister?
Foto: Ulrika Tollgren

I början av september kom provsvar som visade på ”giftalger” i Immelnsjön efter att en hund hade blivit förgiftad.

Väntade några dagar och trodde i min enfald att Kristianstads kommun på något sätt skulle ta ansvar och gå ut med en varning till kommuninvånarna på något sätt, hemsidan, sociala medier eller via lokaltidningen?

Då vattnet fortfarande höll badtemperaturer var risken stor inte bara för djuren runt sjön utan även för alla de människor som bor och badar här. Speciellt barn är extra utsatta då de oftare stoppar fingrarna i munnen. Men nej, trots att Immelnsjön till 43 procent ligger i Kristianstads kommun var det tyst tills enskilt initiativ togs och Kristianstadsbladet skrev en artikel om detta.

Har under flera år retat mig på att Kristianstads kommuns kartor ofta ”brutits” strax norr om Arkelstorp.

”Skulle jag sätta in en annons på Blocket om att kommun sökes? Eller är gränsbygden ett laglöst Snapphaneland?”

En och en halv till två mil av den norra kommundelen kapas alltså ofta bort när Kristianstads kommun publicerat kartmaterial i olika sammanhang. Av någon outgrundlig anledning får alltså inte hela Oppmanna-Vångabygden plats på kommunkartan.

För några veckor sedan fick jag två cykelkartor i min brevlåda.

Dessa var utgivna av Naturskyddsföreningen i samarbete med Kristianstads kommun. Öppnar och på den ena kartan hittar jag rubriken ”Norra delen av Kristianstads kommun” men döm om min förvåning för nu saknas även Vångadalen och dessutom norra delen av Ivön trots att cykellederna Sverigeleden och Sverigespåret går genom bygden. Visserligen hade samhället Immeln fällts in för att få med cykelvägen på gamla järnvägen dit vilket bidrog till att den södra delen av Immelsjön fanns med.

Besökte då Medborgarkontoret och letade efter en karta över den norra kommundelen. Den enda karta som jag lyckades hitta bland foldrarna och som visade hela området korrekt var faktiskt Nässelslingefoldern. Detta trots att Kristianstads kommun även har lantmäteriansvar.

Hittade en karta med vandringsleder och tänkte här måste vi i alla fall finnas med. Kristianstad har trots allt ansvar för och sköter att antal mil Skåneled och rastplatser här i norr såsom Filkesbodasjön, Brotorpet, Västerviks brygga, Fuglabacken och Bökestad. I Mjönäs och vid Lerjevallen finns badplatser. Men nej, även denna karta var kapad norr om Arkelstorp!

Efter besöket på Medborgarkontoret åkte jag till Vä för att handla. Började granska de kommunkartor som där finns uppsatta. Jo, här är hela kommunen yta med men, MEN…. Mjönäs hade placerats en mil för lång norrut, det vill säga väster om där Skärsnäs borde varit utsatt. Skärsnäs saknades helt!

Börjar nu så smått förstå svaret ”inte vårt ansvar” när jag pratat Lerjevallen. Då beror kanske svaret inte på oklarheter kring Lerjevallstiftelsen, där kommunen ingår som största ägare, utan att området inte ens finns med på kartan?

Sjöarna Immeln, Filkesjön, Raslången och Ivösjön ligger ungefär till hälften i Kristianstads kommun. Det duger verkligen att inte att tro att dessa fantastiska områden tillhör Östra Göinge, Olofström eller Bromölla kommun. Eller att kommunen inte sätter värde på området och kommuninvånarna som bor, verkar och vistas här. Ett område som utgör en ansenlig andel av kommunens yta.

Nu började marken gunga. Hade precis läst en bok om en tidigare upptäcksresande som på 1800-talet kartlade Sibiriens och dess djurliv under en tid när världskartan var full av vita fläckar. Tydligen var inte kartritarnas tid förbi ens här? Skulle jag sätta in en annons på Blocket om att kommun sökes? Eller är gränsbygden ett laglöst Snapphaneland?

Jag bjuder härmed in politiker, tjänstemän och övriga intresserade till Kristianstads kommuns norra delar. Jag guidar er gärna om ni behöver hjälp och stöd på vägen. Ifall ni åker själva, medtag kartritare så ni inte hittar vilse!

Ulrika Tollgren, boende i Arkelstorp

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.