Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Oseriöst att fatta beslut om Bromma under pandemin

Det verkar inte bättre än att MP återigen har fått diktera villkoren. Beskedet från regeringen om att Bromma flygplats ska läggas ned visar att den saknar en förståelse för att hela Sverige måste leva.
Regeringen vill stänga Bromma flygplats och bygga bostäder.
Regeringen vill stänga Bromma flygplats och bygga bostäder.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Regeringen har meddelat att den vill lägga ned Bromma flygplats, utan att utbyggnaden av Arlanda är garanterad. Det är djupt oansvarigt, inte bara mot Stockholm, utan mot oss i Nordöstra Skåne och hela landet som är beroende av god infrastruktur till och från huvudstaden för jobb, företagande och tillväxt.

Bromma flygplats är en nationell angelägenhet. Hela Sverige – inte minst näringslivet – är beroende av ett fungerande inrikesflyg och goda förbindelser till Stockholm. Och de regionala flygplatserna är helt beroende av flygningar in mot Bromma.

Beskedet från regeringen om att Bromma flygplats ska läggas ned visar att den saknar en förståelse för att hela Sverige måste leva, och att landsbygden och storstaden behöver varandra. Det märker vi inte minst här i Kristianstad med en flygförbindelse till Bromma, som under lång tid varit mycket viktig för vårt lokala näringsliv. Vi kan också konstatera att beslutet togs utan någon dialog med oss eller andra delar av landet som berörs av det.

Beslutet om Bromma flygplats kommer mitt i coronakrisen, som innebär den kanske svåraste situationen för flyget någonsin. Miljöpartiet har aldrig gillat flyget. Men det är oavsett inte seriöst att använda krisen som en förevändning att lägga ned flygplatsen.

Flygandet kommer förmodligen att vara lägre den närmaste tiden. Men frågan om flygplatsens framtid måste grunda sig på normala förhållanden, det vill säga de som rådde innan pandemin.

"Vi beklagar det och kommer göra vad som står i vår makt för att beslutet om Brommas nedläggningen inte blir verklighet."

Ett minimikrav innan man ens funderar på att lägga ned Bromma flygplats är att se till att Arlanda har tillräckligt kapacitet. Det handlar både om att se till att flygrutterna ut i landet är säkerställda, men också om att tillgängligheten till och från Arlanda blir bättre. I dag är det stor skillnaden i både tid och kostnad att ta sig från flygplatserna in till Stockholm.

Det verkar inte bättre än att Miljöpartiet återigen har fått diktera villkoren i regeringens politik. Istället för att ställa om väljer man att stänga ned. Och hänsynen till de som vill bo och verka utanför Stockholm lyser med sin frånvaro.

Dagens beslut är ett hårt slag mot tanken om en politik för hela Sverige. Vi beklagar det och kommer göra vad som står i vår makt för att beslutet om Brommas nedläggningen inte blir verklighet, med mindre än att det finns garantier och en finansierad plan för att Arlanda byggs ut.

Peter Johansson (M), kommunalråd

Maria Malmer Stenergard (M), riksdagsledamot

Läs mer