unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Östra Göinge satsar på det goda åldrandet

Förbättrade levnadsförhållanden över tid har gjort att människan idag lever längre än vad som förr vad möjligt. Det är positivt men ställer samtidigt nya krav på både individen och samhället. För att kunna vara aktiv och delaktig långt upp i åldrarna måste varje individ ta eget ansvar över sin hälsa. Att träffa andra människor, röra på sig efter förmåga och att utveckla intressen är viktiga komponenter för ett gott åldrande, skriver Daniel Jönsson (M), kommunstyrelsen vice ordförande i Östra Göinge.
Ponnybesök på Lindgården i Broby.
Ponnybesök på Lindgården i Broby.
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Min mormor sa bland annat att det som gav henne livsgnista på ålderns höst var att få se sina barnbarn växa upp. Det är inget unikt för min mormor utan möjligheten att leva med meningsfullhet och att känna sig behövd är betydande för alla människor. I det hänseendet spelar anhöriga en oerhört stor roll.

Många anhöriga drar ett tungt lass när det gäller att sköta en familjemedlem eller släkting. Därför är det fortsatt mycket viktigt att kommunen utvecklar anhörigstödet. Samtidigt som det måste vara tydligt att de anhörigas insatser är frivilliga och inte får upplevas påtvingande eller övermäktiga.

quote
När individens, den anhörigas eller de frivilligas förmåga inte längre räcker till så måste samhället gå in och erbjuda det stöd som krävs för det goda åldrandet.

Även frivilliga gör stora insatser för många äldre Göingebor. Alltifrån att organisera träffar på mötesplatser i kommunen till att erbjuda högläsning, gå på promenad eller helt enkelt bara sitta ner och prata en stund med någon som behöver just det. Dessa frivilliga insatser är ovärderliga och något som kommunen fortsatt vill stödja och utveckla.

När individens, den anhörigas eller de frivilligas förmåga inte längre räcker till så måste samhället gå in och erbjuda det stöd som krävs för det goda åldrandet. I Östra Göinge ska vi därför erbjuda en verksamhet av hög kvalitet. Det är således glädjande att exempelvis hemtjänsten nu för tredje året i rad har bland de nöjdaste kunderna i hela Sverige. Ett bra betyg till all personal som dagligen gör stora insatser.

quote
Över en halv miljard kronor riktar vi nu mot att kunna erbjuda våra äldre ett modernt boende i toppklass.

En av de största satsningarna som någonsin gjorts i kommunen berör de särskilda boenden som nu rustas upp och moderniseras. Över en halv miljard kronor riktar vi nu mot att kunna erbjuda våra äldre ett modernt boende i toppklass. Västanvid i Knislinge har varit först ut på denna resa och nu väntar samma upprustning ske på såväl Lindgården i Broby som på Skogsbrynet i Sibbhult. Att känna dofterna från maten när den tillagas stärker lusten att äta och därför kommer samtliga avdelningar dessutom få egna tillagningskök.

På Lindgården kommer det utöver själva äldreboendet även kunna byggas tillgängliga bostäder, så kallade seniorboenden. Bland den stora ökning av äldre finns nämligen också en stor grupp som lever ett självständigt och aktivt liv utan behov av omfattande insatser. Dessa seniorer bor gärna centralt med närhet till gemenskap och service.

Med gemensamma krafttag från individen, anhöriga, frivilliga och kommunala satsningar kan vi tillsammans erbjuda ett gott åldrande i Östra Göinge. Vi är på god väg och vi kan ännu mer!

Daniel Jönsson (M)

Kommunstyrelsen vice ordförande

Ordförande i Göingebygdens Trygga Hem