Annons

Överdrivet väskförbud lockar till ogenomtänkta lösningar

Säsongen för musikfestivaler är i full gång, liksom det överdrivna väskförbudet vid sådana tillställningar. Att förbjuda även tomma tygpåsar man vikt ihop och har i fickan är en överdrift som är löjlig, verkningslös, miljöovänlig och ologisk.
Väskförbudet i Sverige • Publicerad 1 juli 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Väskförbudet krånglar till det för besökarna i onödan, dessutom utan att göra nytta, anser skribenten. Bilden från årets Torsjö Live, som liksom alla arrangörer hade  väskförbud under festivaldagarna.
Väskförbudet krånglar till det för besökarna i onödan, dessutom utan att göra nytta, anser skribenten. Bilden från årets Torsjö Live, som liksom alla arrangörer hade väskförbud under festivaldagarna.Foto: Mikael Persson

Sweden Rock, Time to Rock, Stockholm Fields, med flera festivaler är platser där folk hejvilt har brutit mot regeln och kommer att bryta mot regeln. Regler som inte går att förstå är nämligen något som uppmanar till trots, och förbudet mot tomma tygpåsar är just en sådan regel som folk kommer att trotsa genom att ta med påsar i alla fall - i BHn, i underbyxorna eller i strumlinningen. Det krävs mycket närgången visitering i entrén för att det ska upptäckas.

När folk väl börjat bryta mot en regel, är det lätt hänt att också andra regler bryts, och därför är regeln kontraproduktiv.

Annons

Väskförbudet kom till vid höjningen av terrorhotnivån mot Sverige, men det gick lite väl fort, och syftet med regeln är lätt att kringgå. Vitsen är att inga farliga föremål ska få föras in på ett festival- eller konsertområde. Dock är vissa väskor tillåtna, exempelvis för medicinskt bruk, eller för barnskötsel.

Besökarna som kommer till festivalerna uppmanas att ta på sig alla kläder de kan behöva under en lång dag, ofta från 13.00-01.00, och sedan köpa en tygpåse inne på området att lägga av sig kläderna i. En het sommardag kan lätt ändras till en kylig eller regnig kväll så extrakläder och regnkläder behövs.

En köpt tygpåse kan inte tas med in nästa dag igen - tom. Varje festivaldag måste en ny tygpåse köpas. Det är inte alls miljövänligt. Dessutom har de flesta människor redan en tygpåse hemma, så denna tillverkning av tusentals nya påsar är helt onödig. Men i kontakt med tillståndsgivande person hos polismyndigheten säger denne att de inte behöver ta hänsyn till miljön. “Eventuell miljöhänsyn faller således utanför prövningen”, skriver personen i ett svar på frågan.

Som förklaring till varför en hopvikt tom tygpåse som finns i en ficka inte får tas med in säger polisen: “Om tomma påsar skulle undantas förbudet innebär det att dessa skulle behöva genomsökas för att säkerställa att de är just tomma”. Det är här myndigheten drar ett löjets skimmer över sig. Vad som kännetecknar en tom hopvikt tygpåse i en ficka, är att den är mycket tom. Den behöver inte genomsökas. Lika lite som en näsduk eller något annat av tyg i en ficka. Dessutom tillkommer nu alla extrakläder, kanske med stora fickor, som nu måste genomsökas.

Vid den ordinarie visitationen känns det utanpå fickor och då framgår att inget farligt föremål finns i dessa. Eller menar myndigheten att påsen kan fyllas med gräs eller löv och vara vapen i ett kuddkrig?

Den som vill föra in ett farligt föremål kan göra det ändå genom att på en förutbestämd obevakad plats runt festivalområdet kasta en väska över stängslet.

Det erbjuds dyr förvaring utanför områdena, antingen i låsbara skåp eller vid garderobsinlämning. Dessa platser besöks av hundratals människor och en bomb i ett förvaringsskåp kan också ställa till stor skada.

Det var svårare att lyckas med sånt före väskförbudet, då varje väska genomsöktes ordentligt vid entrén.

Tomas Carlsson

Frilansjournalist

”Dessa platser besöks av hundratals människor och en bomb i ett förvaringsskåp kan också ställa till stor skada.”
Annons
Annons
Annons
Annons