Övervakning och integritet

Debatt • Publicerad 29 januari 2014
Kameraövervakning.
Kameraövervakning.Foto: Foto: HENRIK MONTGOMERY

Länsstyrelsens avslag på Kristianstad kommuns ansökan om kameraövervakning på utvalda platsar i staden motiveras med att den personliga integriteten är viktigare än att våldsverkare ska få vandalisera affärer och byggnader, ofta även misshandel och överfall på gator och torg på grund av det ökande banditvåldet. Med detta föråldrade synsätt försöker Länsstyrelsens tjänstemän visa sig klokare än våra lokala myndigheter, politiker och affärsidkare, som endast önskar få största möjliga ordning inom kommunen och minska utrymmet för vandalisering och våldsdåd.

Att kameraövervakning skulle störa någon med ”rent mjöl i påsen” är knappast sannolikt, även om undantag kan finnas. Då har vi tjuvarna och våldsverkarna, vars integritet helt klart störs och påverkas, då deras ”engagemang” i samhället kommer att störas med kameraövervakning, som kan vara ett viktigt hjälpmedel för vår polismyndighet.

Om Länsstyrelsen framhärdar i att våldsverkares integritet är viktigare än ordning och reda för allmänheten och kommunala projekt, bör de tjänstemän vid Länsstyrelsen, som anser detta, omskolas. Det finns annars en uppenbar risk för att deras syn på integritet, med följande avslag, i förlängningen stödjer våldsutvecklingen inom länet.

Rätt diagnos, vad gäller kameraövervakning, kan bäst ställas av den lokala kompetensen, nu vi sett Länsstyrelsens ”tankar om integritet”.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Svend , Pedersen Åhus
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.