Pensionärerna betalar lägre skatt

Debatt • Publicerad 9 juni 2014
Alla som känner till det svenska skattesystemet vet att löner beskattas i flera led, skriver insändarskribenten.
Alla som känner till det svenska skattesystemet vet att löner beskattas i flera led, skriver insändarskribenten.Foto: Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Det pågår en debatt om att pensionärerna betalar mer i skatt än löntagarna. Fast diskussionen om straffbeskattning av pensionärerna är i grunden felaktig. Man bortser då från arbetsgivaravgifterna, av vilka den allmänna löneavgiften betraktas som en ren skatt.

Alla som känner till det svenska skattesystemet vet att löner beskattas i flera led. Utöver kommunala och statliga inkomstskatter beskattas löner även via arbetsgivaravgifter.

Arbetsgivaravgifterna innehåller både avgifter och skatter. Avgifterna är kopplade till individuella förmåner, till exempel ålderspensionsavgiften, och anses därför inte vara skatter. Men vissa arbetsgivaravgifter saknar koppling till förmåner och betraktas därför som en ren skatt.

Ett sådant exempel är den allmänna löneavgiften, som saknar koppling till förmåner och betraktas därför som en skatt. För 2014 är den allmänna löneavgiften 9,88 procent. På nationell nivå så är denna löneavgift mycket större än jobbskatteavdraget i kronor räknat.

Innan jobbskatteavdraget infördes betalade alltså löntagare betydligt högre skatt än pensionärer, medan de idag endast betalar något mer i skatt.

Det är framför allt pensionärernas intresseorganisation PRO som driver en intensiv kampanj i denna fråga. En fråga som alltså grundar sig på okunskap om vårt skattesystem. Och politikerna spelar med i denna okunskap.

Att hela denna straffskattedebatt grundas på felaktiga påståenden är ju allvarligt. Och ännu allvarlighare är hur svenska politiker struntar i fakta, och tävlar om att utlova kompenserade skattesänkningar till pensionärerna.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Tommy Carlsson, Före detta Bromöllabo
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.