Pensionärsskatt ännu en gång

Replik på Ingegerd Wärnersson ”Välkomnar riksdagens pensionsgruppsförslag” 6/8.
Debatt • Publicerad 11 augusti 2014
När det gäller PPM (premiepensionssystemet) är vi bestämt emot att detta skrotas, skriver debattskribenten.
När det gäller PPM (premiepensionssystemet) är vi bestämt emot att detta skrotas, skriver debattskribenten.Foto: Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Ingegerd Wärnersson (S) återkommer om den så kallade pensionärsskatten. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Hon inleder med att berätta att jag inte förstått något och förklarar sedan att Socialdemokraterna vill:

1. Avskaffa skatteklyftan, det vill säga ha lika beskattning för pensionärer och löntagare,

2. Ha lika beskattning för pensionärer och löntagare, det vill säga avskaffa skatteklyftan,

Lite tårta på tårta, men jag vet detta, det säger representanterna för alla partier. Och att det ska ske på sikt. År 2020 ungefär. Om Sverige har den lägsta arbetslösheten i Europa. Ingen dålig Brasklapp.

Min poäng var att detta inte räcker. SPI Välfärden kräver ett grundavdrag på 120 000 kronor för pensionärerna. Det vill säga, ingen skatt på de 10 000 kronorna pension varje månad. Att uppfatta detta som att jag vill att pensionärerna ska betala mer i skatt, är väl en misstolkning i den högre klassen. Wärnersson tar sedan upp den automatiska regleringen ”bromsen” och PPM. Bromsen är en styggelse som gör att pensionerna halkar efter lönerna, mer och mer för varje år. Så kommer också att ske under 2015.

När det gäller PPM (premiepensionssystemet) är vi bestämt emot att detta skrotas. För de ungdomar som arbetar i dag är det riktiga pengar som finns i PPM. Deras egna pengar. Inte ”pensionsrätter” som finns i det allmänna pensionssystemet. Socialdemokraterna vill ta pengarna för morgondagens pensionärer och ge till dagens. En ren konfiskation.

Vad som helt förbigått Wärnersson, är att Socialdemokraterna vill höja skatten för pensionärerna, inte sänka den. Pensionärer betalar som bekant också landstingsskatt.

Högre skatt och lägre pensioner ger inte mer välfärd till fattiga pensionärer.

Tor Gasslander
Göran Dandelo, SPI Välfärden
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.