GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Peter Johanssons ointresse synpunkterna är överraskande

Tankar om Peter Johanssons (M) synpunkter framförda i onsdagens tidning, den 16 juni, om att bevara skogen vid Åhus västra infart.
Grönområden • Publicerad 18 juni 2021 • Uppdaterad 19 juni 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sten Liljedahl driver namninsamling mot skövlingen av skogen norr om Åhus återvinningscentral, där kommunen vill anlägga industrimark istället.  Sten med barnbarnen Liv och Julian Liljedahl undersöker en padda
Sten Liljedahl driver namninsamling mot skövlingen av skogen norr om Åhus återvinningscentral, där kommunen vill anlägga industrimark istället. Sten med barnbarnen Liv och Julian Liljedahl undersöker en padda
Foto: KB

Vi är sedan många år nöjda invånare i Kristianstads Kommun. Det är en trivsam, lagom stor kommun som ligger i en strålande vacker del av vårt land. En kommun med många trevliga invånare. Invånare som ger kommunen liv, deltar i val och genom den skatt vi betalar håller igång kommunen. Ja, vi engagerar oss ibland i lokala frågor också.

Vad kan överträffa att få bo i Åhus en så här vacker sommardag? Vad kan förmörka det?

Jo, en artikel i onsdagens tidning (16 juni). Peter Johansson (M), som jag känner och respekterar både som entreprenör och politiker, har uttryckt sig på ett sätt som förvånar mig.

Kanske har han blivit felciterad, men annars visar han ett överraskande ointresse för de synpunkter vi framfört till kommun. Ja, vem är ”kommunen” egentligen? Definitivt de som arbetar i de olika kommunala förvaltningarna samt alla de som är politiskt aktiva, men i min värld består ”kommunen” också av alla andra som bor här.

En kommun har ett så kallat planmonopol. Det vill säga rätten att inom givna regler bestämma hur marken inom kommunen får lov att användas. Det är då rimligt att man verkligen lyssnar på hela ”kommunen”, när man fattar dessa beslut. Inte bara de anställda och de valda utan även de som ska rösta och betala.

”Det är rimligt att man verkligen lyssnar på hela ”kommunen”, när man fattar dessa beslut. Inte bara de anställda och de valda utan även de som ska rösta och betala.”

Vi är över 500 personer som skrivit på ett upprop där vi vädjar till byggnadsnämnden att tänka om och bevara skogen vid Åhus västra infart. Peter Johansson uppges ha sagt: ”Vi är rädda om grönområdena, men det här har varit ett utpekat område ganska länge.”

”Utpekat område ganska länge”. Stämmer det verkligen? Den detaljplan som är gällande för området vann laga kraft 2004-07-09. I den anges hela det aktuella området som ”NATUR – Skog”! Det är alltså utpekat som just det vi hoppas det skall få fortsätta att vara.

Sten Liljedahl.
Sten Liljedahl.
Foto: KB

Kommunen upprättade ”Översiktsplan daterad 2013-03-12” för hela kommunen. Beträffande Åhus skriver man bland annat: ” Grönytor: Tallskogen är en viktig del av Åhus karaktär.”

Vidare påpekar man att trädfällningen är stor på tomtmark och att man därför anser att: ”Detta ökar den kvarvarande tallskogens värde på parkmarken i bostadsområdena.” För det aktuella området Horna 3:12 anger man ”Verksamhet”. Dock på en mycket mindre yta än vad det aktuella förslaget till detaljplan anger.

Sammantaget kan jag inte begripa hur Peter Johansson utifrån gällande detaljplan och Översiktsplan 2013 kan påstå att vår skog är utpekad som industrimark. Översiktsplanen är för övrigt inte bindande, enbart vägledande. Den ger inga rättigheter eller skyldigheter till vare sig myndigheter eller enskilda. (enligt Boverket!).

Vi som har skrivit yttrande och namnunderskrifter hoppas att byggnadsnämnden betraktar oss alla som en del av denna kommun och på allvar lyssnar till de synpunkter som kommit in och inte utnyttjar ordet ”monopol” på ett sådant sätt som citatet från Peter Johansson antyder.

Sten Liljedahl, arkitekt SAR/MSA

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer