Plocka genast bort procenten

Politiker fick mest!!!! Ja, så stod det att läsa i Kristianstadsbladet den 14/4 och detta tvivlar jag inte att dugg på, skriver Torsten Lindell i Åhus.
Lönepolitik • Publicerad 6 maj 2020
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Procenträknandet ger mycket till dem som har mer.
Procenträknandet ger mycket till dem som har mer.Foto: Cecilia Fabiano

Under flera år har det varit populärt att använda procent vid löneökningar och detta borde väl även välutbildade politiker förstå, vara en helt felaktig metod att använda om man vill prata om välfärd för alla. Allt eftersom åren gått har klyftan mellan fattiga och rika växt och fattiga i Sverige har blivit fler och fler, så att det numera är en skam att kalla sig för ett välfärdsland, även om det finns de länder, som har det betydligt sämre.

Nu vet jag inte hur man läser matematik i dagens samhälle, men antalsmässigt är det som bekant 5 myror mer än 4 elefanter, även om det viktmässigt skiljer avsevärt. Lönemässigt blir samma procent stor skillnad mellan tre procent på 10 000 som på en miljon. Då en löneökning helt naturligt även drabbat varuhandlarna, så vill dom ha en del av kakan och då höjs priserna, men detta drabbar alla invånare lika och då blir det ingenting av den fattiges lönehöjning.

”... Kristianstadsbladets rubrik ”Politiker fick mest – städare minst” är helt riktig och det skall jag minnas vid kommande valvakor.”

Nu är det naturligtvis så, att jag inte har något att säga till om mer än en gång vart fjärde år, men Kristianstadsbladets rubrik ”Politiker fick mest – städare minst” är helt riktig och det skall jag minnas vid kommande valvakor.

En sak, som jag lagt märke till är att politiker undviker att svara på insändare. Se Huaröd.

Ifråga om lönehöjningar är de helt tysta och fortsätter räkna med procent, trots att detta enbart leder till elände för allt fler. Det är naturligtvis helt fascinerande att vara från ett välfärdsland, i alla fall så länge de med hjälp av procent är med i det.

”Bestäm en procentsats och jobbet är klart och de som tillhör de högavlönade kan känna sig nöjda.”

Nej, procent hör inte hemma i samband med löner. Detta ord tycker jag att Spritbolaget skall få ensamrätt på. Naturligtvis är det ett enkelt sätt att räkna. Bestäm en procentsats och jobbet är klart och de som tillhör de högavlönade kan känna sig nöjda. Eller kan de det förresten?

Tyvärr måste jag erkänna att jag kan tyckas vara avundsjuk, men förvisso icke. Jag är uppvuxen under krigsperioden och vet hur det är att vara utan pengar, något som efterhand löste sig, då det var en annorlunda socialdemokratisk regering. Vart tog dom vägen? Som det är nu, så är det ju en S-ledd regering som tycks föra de borgerligas sak, i alla fall då det gäller löner.

”... återställ en någorlunda vettig differens mellan de olika lönegrupperna...”

Nej politiker, plocka genast bort procenten då det gäller lön och återställ en någorlunda vettig differens mellan de olika lönegrupperna innan ni fortsätter skryta om välfärd och använd gärna Kristianstadsbladets debattsida inte enbart som reklam.

Torsten Lindell

f.n. opolitisk.