GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Politik är det möjligas och omöjligas konst

För att vinna makten är alla politiker, från vänster till höger beredda att inte bara svika sina ideologier och väljare, de är till och med beredda att föra sina motståndares (!) politik.
Ideologier sviks • Publicerad 12 juni 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Egentligen kan allt vad politik och politiker heter kokas ner till ett enda ord: makt”
”Egentligen kan allt vad politik och politiker heter kokas ner till ett enda ord: makt”
Foto: Henrik Montgomery/TT

– Det är vi socialdemokrater som regerar landet, säger Stefan Löfven. Men i själva verket är det Miljöpartiet som tillsammans med stödpartierna Centerpartiet och Liberalerna föser sossarna framför sig som en skock vilsna får.

Politik är ingen exakt vetenskap som många professorer inbillar sig, utan en konst. Citatet tillskrivs järnkanslern Otto von Bismarck. Han hade givetvis rätt.

Men den tjeckiske dramatikern och frihetskämpen Vaclav Havel (1936-2011) hade också rätt, när han slog fast att "politik är inte bara det möjligas konst. Det är också det omöjligas konst".

Svensk inrikespolitik under de senaste 15-20 åren är en god illustration till Vaclav Havels tes.

För vem kunde tro att det skulle vara möjligt för en moderatledd regering att lägga försvaret i träda?

”För vem kunde tro att det skulle vara möjligt för en moderatledd regering att lägga försvaret i träda? Vem kunde tro att det skulle vara möjligt för en socialdemokratiskt ledd regering att sänka skatterna för de allra rikaste?”

Vem kunde tro att det skulle vara möjligt för en socialdemokratiskt ledd regering att sänka skatterna för de allra rikaste?

Och vem kunde tro att det skulle vara möjligt för moderater, kristdemokrater och liberaler att kroka arm med Sverigedemokraterna?

Ni ser, Vaclav Havel hade rätt. Politik kan också vara det omöjligas konst.

Men egentligen kan allt vad politik och politiker heter kokas ner till ett enda ord: makt.

Och: för att vinna makten är alla politiker, från vänster till höger, från sossar till sverigedemokrater, beredda att inte bara svika sina ideologier och väljare, de är till och med beredda att föra sina motståndares (!) politik.

– Vi socialdemokrater regerar landet, upprepar Stefan Löfven med en drucken papegojas envishet.

Men det är en chimär. I själva verket är det regeringskollegan Miljöpartiet som tillsammans med stödpartierna Centerpartiet och Liberalerna (ett tag till i alla fall) föser sossarna framför sig som en skock vilsna får.

Några exempel:

* Det är inte Socialdemokraterna som sänkt skatterna _ det är Centerpartiet och Liberalerna.

* Det är inte Socialdemokraterna som försämrat arbetsrätten _ det är Centerpartiet och Liberalerna.

* Det är inte Socialdemokraterna som privatiserat Arbetsförmedlingen _ det är Centerpartiet.

* Det är inte Socialdemokraterna som vill införa marknadshyror _ det är Centerpartiet och Liberalerna.

* Det är inte Socialdemokraterna som lagt fram förslaget till ny migrationslag _ det är Miljöpartiet.+ Det är inte Socialdemokraterna som vill lägga ned Bromma flygplats _ det är Miljöpartiet.

Alltså. Det är riksdagens minsta parti, Miljöpartiet, som med god hjälp av Centerpartiet och Liberalerna, regerar landet, inte Stefan Löfvens socialdemokrater.

Ett drygt år före valet 2022 talar det mesta för att vi får en ny, konservativ regering. Stefan Löfvens hopp står till Centerpartiet.

Gång på gång, i intervju efter intervju, har Annie Lööf bedyrat att hon inte tänker budgetförhandla med Sverigedemokraterna. Men hur mycket det löftet är värt återstår att se.

För efter det att Liberalerna meddelade att de lämnar Januariavtalet och går till val med ett borgerligt regeringsalternativ har centerledaren börjat sväva på målet.

Annie Lööf är ju inte heller dummare än att hon inser att enda möjligheten att inte ge Sverigedemokraterna något inflytande är att sätta sig i en socialdemokratisk regering tillsammans med Miljöpartiet och med stöd av Vänsterpartiet.

Men kan hon verkligen, med hedern och trovärdigheten i behåll, hoppa i säng med kommunisterna som hon säger sig avsky lika mycket som Sverigedemokraterna?

Omöjligt är det inte. Annie Lööf har ju ändrat sig förr.

Och som vi sett: Politik är inte bara det möjligas konst. Politik är också det omöjligas konst.

Leif Westerhede, opol obun

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer