Annons

Positiv förändring är möjlig utan aggressiv plakatpolitik

Det brukar sägas att ”bakom varje framgångsrik man står en kvinna”. Men inom idrotten och då särskilt inom barn- och ungdomsidrott gäller snarare att ”framför varje framtida framgångsrik flicka står ofta en pojke ofrivilligt i vägen”.
Förutsättningar • Publicerad 8 mars 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hockeypojkar får attraktiva träningstider, medan skridskoflickor tvingas ta de tider som blir över. Om de ens finns.
Hockeypojkar får attraktiva träningstider, medan skridskoflickor tvingas ta de tider som blir över. Om de ens finns.Foto: Jessica Gow/TT

Min politiska gärning präglas av jämställdhet som innebär lika förutsättningar för alla som oavsett bakgrund verkar och bidrar till vårt svenska samhälle. Det handlar inte om att få människorna att passa in i samhället, utan om att anpassa samhället efter människorna, för att dagen till ära parafrasera den amerikanska debattören Gloria Steinem. Detta gäller hela samhället, men jag vill fokusera på en del som ligger mig särskilt nära hjärtat, nämligen idrotten.

Just idrotten är en av få delar av vårt samhälle och dess globala motsvarigheter som är könsuppdelad, vilket i huvudsak beror på biologiska förutsättningar. Utan en sådan skulle resultaten, särskilt inom grenar och sporter där fysisk styrka är avgörande, nästan uteslutande utfalla till kvinnornas nackdel. Så långt tror jag att de flesta är eniga.

Annons

Jag har tre döttrar och under deras uppväxt noterade jag ofta hur snedfördelade träningstider och tillgång till idrottsanläggningar var och tyvärr fortfarande verkar vara. Hockeypojkar får attraktiva träningstider, medan skridskoflickor tvingas ta de tider som blir över. Om de ens finns. Populära sporter som attraherar pojkar får fler och större bidrag, medan flickintensiva diton får klara sig på det som blir över och på ideella krafter. Och så har det fortsatt, inom och mellan olika sporter sedan mina döttrars dagar som knatteidrottare.

”Gör din röst hörd till politikerna genom att vara aktiv i dina barns idrottsföreningar.”

Som liberalkonservativ moderat är jag kritisk mot lagstiftning för att ändra människors beteenden, attityder och värderingar. När staten börjar lagstifta för eller emot vissa åsikter är vi alla illa ute. Men det betyder ingalunda att vi som vill se mer jämställdhet inom och utom idrotten ska tålmodigt invänta bättre tider, hoppas att ”någon annan gör något” eller helt sonika ge upp eftersom ”det inte är någon idé”.

Positiva förändringar inom samhället sker sällan över en natt och i regel aldrig via tvång. Däremot är det ofta de små stegens revolution som sakta, men säkert svänger den supertanker som är vårt gemensamma samhälle. Positiv förändring är möjlig utan aggressiv plakatpolitik baserad på godhetssignalerande aktivism.

Gör din röst hörd till politikerna genom att vara aktiv i dina barns idrottsföreningar. Lyft dina frågor och krav på kommunens öppna möten. Stärk föreningarnas ekonomi. Gå på matcherna. Ät en korv. Köp en lott. Bli en sponsor. Inga bidrag är för små för att göra nytta. Men kanske viktigast av allt är att inte stillatigande acceptera rådande ojämlikhet som oföränderlig.

Om det är någonting som historien har visat är det att ingenting är omöjligt om vilja och styrka finns. Det omöjliga tar bara lite längre tid.

Göran Montan (M), fd riksdagsledamot, Everöd

Annons
Annons
Annons
Annons