unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

PostNord har skapat en negativ spiral

Kära PostNord! Det var trevligt att Du skrev i tidningen (den 16 februari) och bemötte kritiken (den 9 februari), men snälla, kalla saker vid dess rätta namn
PostNord uppmuntrar inte till brevskrivande.
PostNord uppmuntrar inte till brevskrivande.
Foto: Emil Langvad/TT
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

PostNord, den förändring som Du nu infört i hela Skåne lever inte upp till ordet varannandagsutdelning. Det rätta vore 3-2—utdelning, litet liknande 5-2 som används för en viss sorts diet. För oss som skriver och mottar brev är den nya 3-2-postdieten lika trist som 5-2-bantningen.

Givetvis har jag märkt att Du höjer portot vid varje årsskifte, minst. Och det förundrar mig, att Du alls bryr dig om att ge ut frimärken med nya motiv. Skulle Du inte låta Din PR-avdelning också lägga ner litet kraft på att uppmuntra till brevskrivande i stället för att hela tiden gnälla på att svenska folket skriver för få brev?

Det blir en negativ spiral, förstår Du. Att i Skåne skicka kort eller brev som bör vara framme en viss dag- till exempel en födelsedag- är nu ogörligt. Då måste jag först gå in i datorn och hos PostNord leta upp utdelningsdagar i adressatens område. Och då kan jag ju likväl skriva hela hälsningen i e-post, under förutsättning att mottagaren är digitaliserad. Förstår Du spiralen nu?

Du hänvisar till den undersökning om kundnöjdhet som gjordes i pilotområdet Lund/Kävlinge. Det vore roligt att få veta hur många som tillfrågades och hur stor svarsfrekvensen var. Inte var det väl så att Du bara frågade de boende på någon enstaka gata? Och vad skulle ha stoppat utvidgningen till hela Skåne? Var den inte redan bestämd liksom fortsättningen är för resten av landet? Oavsett enkätsvaren.

Jag är inte ekonom och förstår inte Ditt resonemang om förbud mot att ta från en del av verksamheten för att täcka förluster i en annan. Att ”ta igen på gungorna vad man förlorar på karusellen” gäller kanske inte längre. Det fungerade på den tid då Posten delade ut försändelser måndag till fredag, ja till och med lördag. Men allt förändras ju, som Du skriver. En sak tror jag i alla fall gäller ännu: Ett brev betyder så mycket. Kanske dags att damma av Postens tidigare slogan och öka chansen till större intäkter.

Vänligen,

Kerstin Dahlberg, brevskrivare

Läs mer