GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Privata aktörer behövs i vården efter pandemin

De vårdköer vi haft sedan tidigare har växt under pandemin, en utmaning som vi i Centerpartiet är övertygade om kommer kunna lösas med rätt åtgärder. För oss är det självklart att det också innebär vård från privata aktörer.
Centerpartiet • Publicerad 29 juli 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Covid-19-pandemin har inneburit att vårdköerna till sjukvård i Region Skåne, såväl som andra delar av landet, har blivit längre.
Covid-19-pandemin har inneburit att vårdköerna till sjukvård i Region Skåne, såväl som andra delar av landet, har blivit längre.
Foto: Lars Pehrson /SvD/TT

Covid-19-pandemin har inneburit att vårdköerna till sjukvård i Region Skåne, såväl som andra delar av landet, har blivit längre. Det kommer innebära en utmaning för sjukvården att komma tillrätta med tillgängligheten. En utmaning som vi är övertygade om kommer kunna lösas med rätt åtgärder. För Centerpartiet är det självklart att köerna måste kortas.

Det innebär att alla resurser som finns tillgängliga måste användas, oavsett om de är offentliga eller privata. Det viktiga för oss är att skåningarna får vård i tid, oavsett utförare. Istället för att se privata utförare som en belastning, så måste vi se dem som en möjlig avlastning till det offentliga.

Centerpartiet ser positivt på att vi kan använda oss av fler privata aktörer. För oss är det viktiga att regionen har en god kontroll och följer upp kvaliteten i verksamheterna. Oavsett om vården bedrivs i offentlig eller privat regi.

Vi måste bli bättre på att säkerställa att kvaliteten vi får för de skånska skattepengarna är hög och att alla aktörer levererar i enlighet med de styrdokument som finns. Att regionen brister i kontroll kan inte vara en anledning att inte använda privata aktörer. De behövs nu mer än någonsin.

”Den stora utmaningen går inte att lösa enbart med den personal som finns anställd i regionen. En personalkår som dessutom måste få möjlighet till återhämtning”

De vårdköer vi haft sedan tidigare har växt under pandemin. Till detta kan ett försenat vårdsökande adderas. Enligt siffror från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys bedöms uppemot 40 procent av befolkningen inte sökt den vård man egentligen hade behövt under pandemin.

För att kunna hantera redan synbara effekter av pandemin behöver vi använda alla tillgängliga krafter. För oss är det självklart att det också innebär vård från privata aktörer.

Den stora tillgänglighetsutmaningen går inte att lösa enbart med den personal som finns anställd i regionen. En personalkår som dessutom måste få möjlighet till återhämtning efter det att covid-19-pandemin är över och som behöver få utrymme för att orka med den nödvändiga omställningen av vården. De privata aktörerna fyller därför en viktig roll.

Tillsammans, offentlig som privat, måste vi använda alla resurser tillgängliga för att ge skåningarna en fantastisk vård.

Birte Sandberg (C)

regionråd

Patrik Holmberg (C)

Ordförande, sjukhusstyrelse Kristianstad

Warda Fatih (C)

ordförande, sjukhusstyrelse Landskrona

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.