Privatisera med förnuft

Det finns statliga verk och bolag, vars chefer inte tycks bry sig om vad regeringen försöker få ut eller också motarbetar de allianspartierna. Det här är allvarligt och kan skada förtroendet för politiska värderingar. Partierna säger en sak och verksamhetscheferna gör något helt annat.
Debatt • Publicerad 16 januari 2012

Ett exempel just nu är att Svensk bilprovning ska sälja ut sina kontrollstationer, varav det bara i Skåne gäller 14 stycken. Då tänker företagsledningen (Av lättja?) sälja alla i en pott. Enligt vår uppfattning är det helt fel väg att gå.

Folkpartiet vill ha valmöjligheter och konkurrens. Centern säger sig vilja ha fler småföretag i landet. Säljer man kontrollstationerna en och en har ju de anställda eller annan entreprenör en ärlig chans att ta över och driva dem vidare i egen regi.

Vi bilägare får större valmöjlighet. I ett stort paket är det risk att det inte blir någon variation på service, öppettider och priser. Valmöjligheten blir sämre. Så vill i alla fall inte FP ha det.

Nu finns också risken att det blir något internationellt företag som köper. Köparen ska ha tillbaka sina pengar och höjer avgifterna. Besluten fattas utomlands och vinster hamnar kanske även där. Finansministern, Anders Borg (M), säger sig ogilla att skatteintäkter hamnar utanför Sverige. Alltså bör även Moderaterna vara intresserade av ett fortsatt svenskt ägande.

Varför lägger då ledningen för Svensk bilprovning fram ett sådant förslag utan att regeringen tar dem i örat? Ideologi och beslut måste följas åt bättre om politiken ska behålla sin trovärdighet.

INTERNAL INTERNAL
Eva Kullenberg (FP), Ängelholm, Percy Nessling (FP), Helsingborg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.