”Problem i argumentationen”

Debatt • Publicerad 7 augusti 2014
Högskolan. Minskade anslag riskerar också att slå mot de stödfunktioner som finns för oss studenter på lärosätet och som är viktiga för att hålla en hög utbildningskvalitet, skriver debattskribenterna.
Högskolan. Minskade anslag riskerar också att slå mot de stödfunktioner som finns för oss studenter på lärosätet och som är viktiga för att hålla en hög utbildningskvalitet, skriver debattskribenterna.Foto: Foto: Willy Alm

Den 30 Juli hade Anders Tell (S) en debattartikel i Kristianstadsbladet där han talade om vikten av Högskolan Kristianstad för den regionala tillväxten och problematiken bakom de minskande platserna på lärosätet. Detta fick 5 augusti ett svar från Christer Nylander (FP) där han argumenterar att antalet högskoleplatser faktiskt ökat.

Frågan i sig är komplex i att Tell och Nylander inte debatterar samma fråga när det gäller platser. Tell lyfter antalet platser på ett enskilt lärosäte medan Nylander antalet platser nationellt. Det finns även en problematik i hur antalet platser räknas. Ett av de vanligare sätten att räkna är i helårsekvivalenter, det vill säga antalet kursplatser omräknat till helårsplatser. Med det räknesättet kan vi se hur antalet högskoleplatser i Kristianstad har minskat sen 2011 från 5 679 till 5 030 under 2013. Siffrorna är hämtade från högskolans årsredovisningar 2012 respektive 2013. Ett annat vanligt sätt att räkna är antalet kursplatser där antalet platser under samma period har minskat från 14 613 till 12 857. Oavsett räknesätt så framgår det tydligt att antalet platser har minskat de senaste åren.

Ett annat problem i argumentationen är att regeringen inte tilldelar högskolorna platser utan ett grundutbildningsanslag. Lärosätena får pengar för att kunna utbilda studenter och det är dessa pengar som de senaste åren som har minskat. Detta skapar en stor problematik på lärosätena men också för oss som studenter. Minskade anslag innebär inte bara mindre platser för studenter, utan kan ibland riskera utbildningar där det finns ett stort samhällsbehov.

Vi inom Kristianstad Studentkår är oroliga för att det kommer att utbildas färre ämneslärare inom bland annat fysik, där det har diskuterats att dra in på kursstarter. Minskade anslag riskerar också att slå mot de stödfunktioner som finns för oss studenter på lärosätet och som är viktiga för att hålla en hög utbildningskvalitet.

Kostnaden för VFU-platser har också inom många utbildningar ökat vilket i samband med minskade anslag riskerar att minska andelen arbetslivsanknytning inom våra utbildningar vilket är av stor fara för kvaliteten.

Vi inom Kristianstad Studentkår håller med Tell om att Högskolan Kristianstad är av stor vikt för den regionala tillväxten, och vi ser faran i att inte satsa på regionala högskolor så som vår. Nylander har i sin replik radat upp en hel del viktiga reformen, som är viktiga för den högre utbildningen i Sverige men vi vill även passa på att uppmana honom att inte glömma de regionala högskolorna.

Leo Pettersson
Amanda Lindborg, Kårordförande, Jonas Kjällgren, Vice kårordförande Kristianstad Studentkår
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.