Annons

Professor: Greta framstår trots åldersskillnaden som mycket klokare än Björn Söder

Jag läser att Björn Söder i Kristianstad uttrycker att "Klimathotet är bara en enda stor bluff" och samtidigt försöker förnedra Greta Thunberg. Själv sympatiserar jag på en del punkter med Sverigedemokraterna och är vetenskapsman, professor i industriell elektroteknik i Lund, skriver Mats Alaküla.
Klimathotet • Publicerad 19 oktober 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Björn Söder och Greta Thunberg.
Björn Söder och Greta Thunberg.

Att som den tekniskt/vetenskapligt utbildade yrkesman Björn Söder är ta den ställningen, gentemot en näst intill helt enig global kår av miljöforskare, är i sig allvarligt. De allra flesta både förstår och ser med egna ögon att klimathotet är på allvar och att tiden för agerande är nu.

Björn Söders uttalande i klimatförnekelsens tecken är fördummade, okunnigt, oansvarigt och direkt farligt när det kommer från en företrädare för ett av Sveriges största partier. Sverigedemokraterna har en historia av att successivt göra sig av med omdömeslösa personer. Björns uttalande är ovärdigt en högutbildad svensk och drar ned hela intrycket av partiet.

”Jag skäms, å Sverigedemokraternas vägnar.”
Annons

Att han sedan ger sig på en riktigt modig svensk tonåring som, sin ringa utbildning till trots, tar stadigt stöd i en till cirka 97 procent enig kår av vetenskapsmän när hon med all sin kraft kämpar för allas bästa, det är bottenlöst uselt. Greta framstår trots åldersskillnaden som mycket klokare än Björn Söder. Björn å sin sida framstår bara som en okunnig mobbare på samma nivå som Donald Trump. Jag skäms, å Sverigedemokraternas vägnar. Har ledande SD-politiker inte bättre omdöme än så? I så fall borde ingen rösta på er.

Björn Söder bör omgående återta detta imbecilla ställningstagande, eller bli offentligt tillrättavisad eller rent av utesluten av Sverigedemokraternas ledning.

Mats Alaküla

Professor, Lunds Tekniska Högskola

Annons
Annons
Annons
Annons