GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Psykiatriambulansen räddar liv

Pilotprojektet med psykiatriambulansen som allianspartierna i Region Skåne drog igång i höstas har blivit en framgång. Den 10 oktober är det Världsdagen för mental hälsa och då är det glädjande att kunna konstatera att förutsättningarna nu finns för nästa steg i projektet. Inom kort kommer upptagningsområdet att utökas till fler skånska kommuner så att ännu fler patienter med akuta psykiatriska problem kan tas om hand redan i sina hem av personal med rätt kunskap och kompetens, skriver företrädare för alliansen i Region Skåne.
Psykiatrivård • Publicerad 10 oktober 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Psykiatriska ambulanser rullar på flera ställen i landet.
Psykiatriska ambulanser rullar på flera ställen i landet.Foto: Pontus Lundahl/TT

Psykiatriambulansen, eller PAP-enheten, (Enheten för Prehospital Akut Psykiatri) som den kallas i Region Skåne är en viktig form för omhändertagande av människor som försöker ta sitt liv, har tagit en överdos narkotika eller råkar ut för akuta psykotiska tillstånd och blir en fara för sig själv och andra. Innan pilotprojektet startade var det ofta polisen som ryckte ut vid sådana här ärenden, ibland tillsammans med en vanlig ambulans. Men allvarlig psykisk ohälsa är en sjukdom och inte ett polisärende. En person som mår väldigt dåligt och har djup ångest befinner sig i en utsatt och sårbar position och en polisinsats är då inte det bästa omhändertagandet.

”Det blir både en lättnad för patienten, som inte behöver lämna sitt hem i onödan och en avlastning för den psykiatriska akutsjukvården.”

Psykiatriambulansen var efterlängtad när den drog igång och nu efter närmare ett års verksamhet är erfarenheterna mycket positiva. Sedan 25 november 2019 har den funnits i Malmö, Svedala, Skurup, Vellinge och Trelleborg. Med start i oktober-november ska den nu utökas till att omfatta även Lund, Lomma, Burlöv och Staffanstorp. Redan i början av projektet kunde man konstatera att mer än en tredjedel av de sökande med psykiatriska problem fick hjälp på plats av PAP-enheten och behövde inte åka in till psykiatriska akutmottagningen. Det blir både en lättnad för patienten, som inte behöver lämna sitt hem i onödan och en avlastning för den psykiatriska akutsjukvården. Samtidigt som psykiatriambulansen har varit igång har psykiatrin i Skåne under första halvåret 2020 också sett en halvering av vårdnära suicid jämfört med samma period förra året. PAP-enheten kan ha bidragit till detta tillsammans med andra faktorer som till exempel utbildning för personalen.

”Det professionella bemötandet gör stor skillnad för patienten.”

Psykiatriambulansen, som bemannas av en ambulanssjuksköterska och en psykiatrisjuksköterska är ett gott exempel på hur flera olika professioner kan samverka för att göra en god och säker helhetsbedömning av patienten på plats. Det professionella bemötandet gör stor skillnad för patienten. En uppföljningsstudie som har gjorts i Region Stockholm, som var först med att införa psykiatriambulans, visar att patienternas upplevelse var avsevärt bättre jämfört med när en vanlig ambulans larmades till platsen eller när polisen kom dit. Patienterna kände att de fick ett tryggt omhändertagande, att personalen lyssnade på dem, tog dem på allvar och anpassade sitt bemötande till deras behov. De fick vara med och bestämma över sin egen vård.

Det finns också andra äldre studier som visar att en tidig insats av personal med specialistkompetens är till stor hjälp för att patientens vård ska slå väl ut. En utvärdering pågår nu också av det skånska pilotprojektet, som hittills tyder på liknande resultat.

”De har också fått en ökad kunskap om hur de ska bemöta psykiatrins patienter som de har nytta av i sitt dagliga arbete.”

Även sjukvårdspersonalen är nöjd med hur arbetet med PAP-enheten har utvecklats. Ambulanspersonalen som ofta inte är utbildad för att hantera personer som har psykiatriska problem känner en trygghet i att det finns en psykiatrisjuksköterska med på plats. De har också fått en ökad kunskap om hur de ska bemöta psykiatrins patienter som de har nytta av i sitt dagliga arbete.

Med psykiatriambulansen får Region Skåne en säkrare, mer effektiv och jämlik vård och en bättre upplevelse för både personal och patienter. När nu projektet utökas till att omfatta fler skånska kommuner kan fler skåningar med akuta psykiatriska problem få rätt hjälp snabbt.

Per Einarsson (KD)

ordförande i Psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden

Charlotte Bossen (C)

vice ordförande

Annsofie Thuresson (M)

ledamot,

Susanne Bäckman (L)

ledamot

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.