Annons

Psykiatrin går med vinst på brukarnas bekostnad

Socialstyrelsens rapport om en ökning av psykisk ohälsa har en mer relevant förklaring, som inte bara är kopplad till en neuropsykiatrisk funktionsvariation, skriver James Brocka för Attentions lokalföreningar i Skåne.
Psykisk ohälsa • Publicerad 22 september 2020
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Den amerikanska psykologiprofessorn Jean Twenge och FHM anser att bristen på hälsosamma aktiviteter såsom fysisk aktivitet, social tid med vänner och familj samt tillräcklig sömn bidrar till psykisk ohälsa. Arbets- och miljömedicinforskare på Karolinska Institutet har bekräftat sambandet mellan en otrygg ”arbetsplats” och psykisk ohälsa.

Det mest alarmerande är gruppen 15-åringar: 31procent av pojkarna och 57 procent av flickorna har utvecklat psykosomatiska besvär. (Enkäten ”Skolbarns hälsovanor”, en summering, baserad på 45 länder, initierad av WHO)

”Förklaringarna till det goda ekonomiska resultatet är dels vakanser i flera bristyrken, dels överskott i läkemedelsresultatet.”
Annons

Mediciner kan inte förändra arbetsmarknad, bostadsmarknad och konflikter i världen. Det är våra politiker som är orsak till en stor del av den ökande psykiska ohälsan. De styrande glömmer att nämna att Psykiatri Skåne redovisade ett överskott på 87 miljoner kronor för redovisningsåret 2018. Förklaringarna till det goda ekonomiska resultatet är dels vakanser i flera bristyrken, dels överskott i läkemedelsresultatet.

Bidraget som erhölls för att täcka kostnader för förskrivningsläkemedel överskred kostnaderna med cirka 14 miljoner samt att den gamla överbyggnaden kostade 70 miljoner för psykiatrin. Alltså en vinst i Region Skåne på brukarnas bekostnad med tillhörande vårdköer under 2019 och första delen av 2020.

”Att straffa brukare då man själv är ansvarig till rådande situation är omoraliskt, fegt och riskerar både rätten till korrekt vård och ett rättssäkert bemötande.”

Alla har rätt till anpassad vård inom föreskriven tid. Det fungerar, förutsatt att man anställer personal och underhåller kunskapsnivån. Baserat på att man blivit utredd utifrån sina faktiska behov och inte utifrån en förutbestämd diagnos kan man få en fungerande och väl sammanhållen vårdkedja.

I Sverige är det även viktigt att Samordnad Individuell Plan (SIP) går att efterleva. Denna sker i samråd med brukare och samtliga berörda myndigheter. Något som en externt kontrakterad part kan få svårt att göra utifrån upphandlingens krav. Beslutet att upphandla, bara en liten del av en NPF-utredning, läs: snabbspår för ADHD/ADD är dessutom i strid med de övergripande målen enligt Region Skånes Strategiska plan för psykisk hälsa 2017-2023.

Att straffa brukare då man själv är ansvarig till situationen är omoraliskt, fegt och riskerar både rätten till korrekt vård och ett rättssäkert bemötande. Risken för felmedicinering och utanförskap på grund av otillräcklig utredning kan istället generera miljonförluster, öka den psykiska ohälsan och bidra till fler suicidfall.

James Brocka

Attentions lokalföreningar i Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons