Annons

Psykiatriska akuten i Kristianstad under all kritik

En stor del av mina tankar dagligen går till alla människor ute i samhället som mår psykiskt dåligt.
Vård • Publicerad 28 oktober 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Oavsett vad detta beslut grundas i så måste det ske en förändring, skriver insändarskribenten.
Oavsett vad detta beslut grundas i så måste det ske en förändring, skriver insändarskribenten.Foto: Johan Nilsson/TT

Jag arbetar på somatiska akutmottagningen i Kristianstad och träffar ofta på människor som av olika anledningar inte mår bra psykiskt. Kan vara allt från självskadebeteende, till etylproblem, misshandel och så vidare.

Att hamna i en kris eller ett trauma i livet drabbar oss alla men vi väljer att hantera det på olika sätt. En del får hjälp från familj och vänner, andra inte. De människor som faktiskt vågar söka hjälp, som är i akut behov av det har rätt att vända sig till närmaste psykakut, för vår del är detta i Kristianstad.

Annons

Psykakuten i Kristianstad har ändrat sina öppettider i somras på grund av personalbrist. Frågorna jag och mina kollegor ställde oss är “jaha och var ska patienterna då ta vägen? Ska man inte få vara psykiskt sjuk kvällar och nätter?” Nej, tydligen inte. Eller jo, sjuk får du vara men du får ingen hjälp.

På kväll och nattetid kommer patienterna till vår somatiska akutmottagning där vi inte har varken rätt utbildning eller specialkunskap att hantera psykisk ohälsa, såsom utbildad och specialiserad vårdpersonal i psykiatrin har. Öppettiderna för psykakuten ändrades tillbaka till ordinarie öppettider efter sommaren men är nu återigen tillbaka till enbart dagtid 8-16.30, alla veckans dagar. Alltså inget har förändrats!

”Att stänga en akutmottagning oavsett om den är psykiatrisk eller somatisk borde vara totalt olagligt.”

När man läser på Region Skånes hemsida står det att telefontid finns att erbjudas dygnet runt, men då ställer jag mig frågan… hur många av de som är akut psykiskt sjuka känner för att ringa och prata med någon? Jag tror tyvärr inte det är så många, utan man vill kunna ses fysiskt och få hjälp direkt på plats. Det hänvisas också till närmaste psykiatriska akutmottagningar i Skåne alltså Malmö, Lund, Helsingborg. Ett ytterligare problem tillkommer då, hur ska en psykiskt sjuk människa på egen hand ta sig dit?

Ett skäl som "personalbrist", som psykakuten uttrycker sig, är enligt mig helt galet. På vår somatiska akutmottagning har vi haft en enorm omsättning på personal det senaste året, ändå har vi öppet dygnet runt alla årets dagar trots vår “personalbrist”. Att stänga en akutmottagning oavsett om den är psykiatrisk eller somatisk borde vara totalt olagligt. Tanken av att inte få hjälp när den är som störst får mig att känna “vad är det som gått fel med den svenska sjukvården?”. Vi har precis samma problem som den psykiatriska akutmottagningen men vi löser problemen, psykakuten skjuter enligt mig fram dem. Lös era problem men låt för guds skull inte detta gå ut över patienterna!

Jag hoppas verkligen att jag kan få svar på mina frågor och tankar! Så till er alla som arbetar i Region Skåne som har en möjlighet att påverka detta beslut, gör era röster hörda både för er egen skull och för patienternas, för så här skall inte svensk psykiatrisk vård få vara! Oavsett vad detta beslut grundas i så måste det ske en förändring.

Jonna Lind

Annons
Annons
Annons
Annons