1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Public service blir allt viktigare

Stefan Eklunds kulturkrönika den 25/2 är det bästa och mest insiktsfulla jag läst på länge. Alla länder måste ha ett rikstäckande public service. Ett system där man når alla landets invånare. Men då är det naturligtvis viktigt att det inte är i händerna på de styrande politikerna som exempelvis i Sverigedemokraternas favoritländer Ungern och Polen.
Årets Avslöjande. Priset tas emot av Linda Larsson Kakuli, Axel Gordh Humlesjö och Per Agerman samt Joachim Dyfvermark för "Swedbank och Penningtvätten" för Sveriges Television vid Stora Journalistprisets gala 2019.
Foto: Henrik Montgomery/TT

I Tyskland på 30-talet var det nazisterna som bestämde vad som skulle framföras i radion, skrivas i tidningarna och vilken litteratur och konst som fick finnas. Man anordnade bokbål där man brände böcker som inte behagade nazisterna. En känd filosof sade då att där man bränner böcker kommer man snart att bränna människor. Och så blev det ju.

Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det är skrämmande att det på senare år blivit allt fler politiker som vill styra public service till det som passar deras egna syften. Där får man förlita sig på att de som värnar om public service, alltså främst liberaler och socialdemokrater, skall kunna stå emot de allt starkare högerkrafter som vill rasera systemet.

quote
Heder åt Pierre Månsson som reagerat mot att SD utnyttjat en grovt kriminell person för att komma åt makt i kommunen. Men det är inte utan risk för Månsson och hans parti ...

Politikerna i Sverige har skaffat sig ett allt rymligare samvete och drar sig inte för att samarbeta med partier som har en högst tvivelaktig bakgrund. Heder åt Pierre Månsson som reagerat mot att SD utnyttjat en grovt kriminell person för att komma åt makt i kommunen. Men det är inte utan risk för Månsson och hans parti när man verkar i en kommun där SD blev största parti vid valet 2018 och fick över 38 procent av rösterna i ett enskilt valdistrikt.

Själv tillhör jag den sista generationen som har egna minnen från andra världskriget och nazismen. När vi är borta är det viktigt att det finns oberoende tidningar, radio och tv och studieförbund som exempelvis ABF som kan upplysa om vad som hände i Tyskland på 30-talet.

​​​​​Jan Knutsson

Tollarp

Läs mer

Åhus

Pandemi och inställd beachhandboll – så har det gått för krogarna

”Tyvärr är det tabu. Man får liksom inte vara kritisk mot beachhandbollen.”

Allsvenskan

Mjällby höll undan – vann mot Häcken

Läs Blekingesports direktrapportering i efterhand

Kristianstad

Stort antal döda änder i centrala Kristianstad

Den märkliga upptäckten gjordes mitt i natten.

Brott

Brott: En till sjukhus efter grov misshandel – hade stickskada i bröstet

Hittades i trappuppgång

Sommar i P1

Recension: Alesso om natten han förlorade sin bästa vän

”Varje år kommer några sommarprat som överraskar i positiv bemärkelse.”

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Bil i lågor och villa brann i Ugglarp.