Public service blir allt viktigare

Media Artikeln publicerades
Årets Avslöjande. Priset tas emot av Linda Larsson Kakuli, Axel Gordh Humlesjö och Per Agerman samt Joachim Dyfvermark för
Foto: Henrik Montgomery/TT
Årets Avslöjande. Priset tas emot av Linda Larsson Kakuli, Axel Gordh Humlesjö och Per Agerman samt Joachim Dyfvermark för "Swedbank och Penningtvätten" för Sveriges Television vid Stora Journalistprisets gala 2019.

Stefan Eklunds kulturkrönika den 25/2 är det bästa och mest insiktsfulla jag läst på länge. Alla länder måste ha ett rikstäckande public service. Ett system där man når alla landets invånare. Men då är det naturligtvis viktigt att det inte är i händerna på de styrande politikerna som exempelvis i Sverigedemokraternas favoritländer Ungern och Polen.

I Tyskland på 30-talet var det nazisterna som bestämde vad som skulle framföras i radion, skrivas i tidningarna och vilken litteratur och konst som fick finnas. Man anordnade bokbål där man brände böcker som inte behagade nazisterna. En känd filosof sade då att där man bränner böcker kommer man snart att bränna människor. Och så blev det ju.

Det är skrämmande att det på senare år blivit allt fler politiker som vill styra public service till det som passar deras egna syften. Där får man förlita sig på att de som värnar om public service, alltså främst liberaler och socialdemokrater, skall kunna stå emot de allt starkare högerkrafter som vill rasera systemet.

Heder åt Pierre Månsson som reagerat mot att SD utnyttjat en grovt kriminell person för att komma åt makt i kommunen. Men det är inte utan risk för Månsson och hans parti ...

Politikerna i Sverige har skaffat sig ett allt rymligare samvete och drar sig inte för att samarbeta med partier som har en högst tvivelaktig bakgrund. Heder åt Pierre Månsson som reagerat mot att SD utnyttjat en grovt kriminell person för att komma åt makt i kommunen. Men det är inte utan risk för Månsson och hans parti när man verkar i en kommun där SD blev största parti vid valet 2018 och fick över 38 procent av rösterna i ett enskilt valdistrikt.

Själv tillhör jag den sista generationen som har egna minnen från andra världskriget och nazismen. När vi är borta är det viktigt att det finns oberoende tidningar, radio och tv och studieförbund som exempelvis ABF som kan upplysa om vad som hände i Tyskland på 30-talet.

​​​​​Jan Knutsson

Tollarp

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.