Annons

Rädda kusten – stoppa Taggen

En av Kristianstads kommuns främsta tillgångar är närheten till vatten – med Helge Å, sjöar och vår milslånga kust. Att acceptera bygget av Taggen är att riskera några av våra finaste värden. Det har vi inte råd med.
Debatt • Publicerad 25 augusti 2018
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att acceptera bygget av Taggen är att riskera några av våra finaste värden. Det har vi inte råd med, skriver Maria Malmer Stenergard, (M).
Att acceptera bygget av Taggen är att riskera några av våra finaste värden. Det har vi inte råd med, skriver Maria Malmer Stenergard, (M).Foto: Bosse Nilsson

Kristianstads kommun erbjuder fantastiska miljöer för boende och rekreation. Inte minst vår orörda milslånga kust lockar boende, turister och besökare. Det ska vi vara rädda om. Det var mot denna bakgrund som jag redan år 2006 startade en namninsamling mot bygget av vindkraftparken Taggen i Hanöbukten. Och jag är mycket glad att Moderaterna och Kristdemokraterna från första stund varit tydliga i sitt ställningstagande mot bygget.

Sveriges användning av förnybar energi är redan i dag i särklass högst i jämförelse med övriga länder inom EU. Nu måste vi fortsätta arbetet mot en modern energipolitik som omfamnar både kärnkraft, förnybar energi och nydanande teknik. Det innebär att utvecklingen av solenergi och bioenergi ska fortsätta, vattenkraften ska värnas och utökas – och vindkraftverk ska uppföras om och när det är möjligt.

Annons

Men det innebär inte att alla platser är lämpliga för vindkraft. För man måste våga erkänna att det finns tydliga målkonflikter: Å ena sidan behovet av förnybar energi, och å andra sidan vindkraftverkens påverkan på vår miljö, i detta fall inte minst vår marina miljö.

I hav, sjöar och vattendrag finns en stor del av jordens biologiska mångfald. Flera av ekosystemen som återfinns i vattenmiljö är mycket känsliga. Östersjön är hårt drabbat av bland annat övergödning; fler än hälften av världens största områden med döda bottnar finns i Östersjön. Dessutom är Åhuskusten hårt drabbad av stranderosion. Stora ingrepp i den marina miljön, som bygget av den havsbaserade vindkraften, lägger ett stort ansvar på samhället. Vilka konsekvenser får det för sedimenten, havsströmmarna, fisket och kusten? Med tanke på vilka känsliga miljöer det är fråga om, måste en försiktighetsprincip få råda.

Tobias Mattisson, professor i energiteknik vid Chalmers, har i ett yttrande till Miljödomstolen varnat för betydande effekter såsom att problemen med övergödning riskerar att förstärkas och att stranderosionsproblemet kan påverkas kraftigt.

Därtill kommer påverkan på människan. I kommunens kustprogram, som antogs av kommunfullmäktige år 2009, framhålls just kommunens unika tillgång till en orörd kustlinje som ”formas av ett fåtal enkla element; sand, himmel, hav och tallskog.” En gigantisk vindkraftpark skulle helt rasera de värdena. Det är vårt ansvar att sätta stopp för det.

Tyvärr var Moderaterna i minoritet när kommunens majoritet sade ja till vindkraftparken 2010. Nu finns möjlighet för kommunen att stoppa höjningen av vindkraftverken och de mer omfattande fundamenten. Moderaterna är fortsatt tydliga. Det hoppas jag att de styrande i kommunen – C, L och S – också är. Om de verkligen värnar vår vackra kust.

Maria Malmer Stenergard (M)

Riksdagsledamot, Åhus

Miljö- och jordbrukspolitisk talesperson

Annons
Annons
Annons
Annons