unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Räddare medarbetare med nya las-förslaget

I januariavtalet fanns en punkt som rör lagen om anställningsskydd, förkortat las. Denna lag har fokus på att skydda arbetaren med sina rättigheter. En punkt i avtalet syftar till att förändra las i grunden men resultatet i utredningen är en brakförlust för landets arbetare. Kommunals ordförande Tobias Baudin förklarade utredningen som "10-1 eller 10-0 till arbetsgivaren", skriver Ted S. Nilsson, Kristianstad.
Särskild utredare Gudmund Toijer presenterade utredningen En moderniserad arbetsrätt i juni.
Särskild utredare Gudmund Toijer presenterade utredningen En moderniserad arbetsrätt i juni.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Högerpartierna, det vill säga Centern, Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna blickar mot länder som Danmark i frågan men om de hade läst på om den danska modellen så hade ovannämnda partier inte velat ha samma modell. I Danmark finns något som heter flexsecurity vilket innebär att arbetsgivaren utan något motstånd ska kunna säga upp en arbetare.

Men de största problemen som uppkommer med flexsecurityländer är högre långtidsarbetslöshet, sysselsättningsgraden efter utbildningsnivå är lägre, jämställdhet på arbetsmarknaden blir lägre det vill säga påverkar kvinnor främst, danska forskare dömer ut modellen och erfarenhet försvinner då personalen byts ut för ofta.

quote
Är det det som högerpartierna vill? Att fler riskerar att ha en osäker inkomst på sina senare dagar?

Idag är anställningsformen en faktor som påverkar pensionerna. Det innebär att blir utredningen klubbad till ny lag så är vi alla på provanställningar vilket skulle innebära att framtida pensionärer får drastiskt lägre inkomster då anställningsformen förändras. Är det det som högerpartierna vill? Att fler riskerar att ha en osäker inkomst på sina senare dagar?

Las-utredningen är ingen seger för den som kämpar dagligen på arbetsplatsen. Ett av utredningens förslag innebär att den som går till facket för att kritisera arbetsgivaren kan varslas utan skydd. Det skulle innebära att arbetare tystas av rädsla, vilket sker i flera högerkommuner som Sölvesborg och Hörby.

Lobbyismen mellan högern och svenskt näringsliv är känd och skadar enbart den enskilda arbetaren samt människan.

quote
Vad borde vi göra då? Strimla utredningen och använda pappersmassan till något annat.

Vad borde vi göra då? Strimla utredningen och använda pappersmassan till något annat. Svenskt näringsliv och högerpartiernas blöta fingrar ska inte röra las, de ska få en smäll på fingrarna. Organisera er arbetare och gå till facket med ett mål att facken kräver att utredningen upphör att existera då dina rättigheter hänger på det, nästkommande generation rättigheter hänger på det och din framtid hänger på det.

Varför vill högerpartierna sparka dem som slitit hela sitt liv på arbetsplatsen? Varför införa en modell som inte ens forskare vill ha eller gynnar samhället? Varför vill högern tillåta arbetsgivaren sparka den som får en diagnos eller sjukdom? Varför vill högern sparka personer som yttrar sig om sina arbetsvillkor arbetsmiljö?

Ted S. Nilsson

Medlem i SSU Klasskamp Kristianstad, S och Reformisterna