Reflexmässigt rasistkort delas ut

Jag har utbytt många tankar med Jonas Duveborn och jag har stor respekt för hans politiska kunnande. På ledarsidan (11/1), är han emellertid ute och cyklar.
Debatt • Publicerad 13 januari 2012

Det stämmer att jag fiskar i grumligt vatten, men inte i den vik som Duveborn vill antyda utan på andra sidan sjön i det grumliga vatten som många svenska pensionärer tvingas simma i.

I mitt inlägg beskrev jag ett samtal med en pensionerad bibliotekarie, alltså ingen garantipensionär. Jag ville beskriva situationen för en pensionerad akademiker, inom ett offentligt, kvinnodominerat yrkesområde. Hit kan man även föra stora grupper inom vård och skola.

Den europeiska skuldkrisen har mycket tydligt visat att svenska pensionärer har, och har haft, betydligt sämre levnadsvillkor än sina bröder och systrar i flera sydeuropeiska länder.

Det är ingen myt att en pensionerad, svensk akademiker får ut strax över tiotusen, efter skatt. Det är ingen myt att många svenska pensionärer måste söka bostadsbidrag, för att klara sig.

Det är ingen myt att en svensk pensionär, med en sparad slant, inte får bostadsbidrag. Det är ingen myt att en svensk pensionär, med ett litet torp någonstans i Sverige, inte får bostadsbidrag för sin ordinarie bostad.Det är ingen myt att många svenska pensionärer inte anser sig ha råd med ordentlig tandvård.

Det är verkligen ingen myt att svenska pensionärer har satts på undantag, av såväl socialdemokratiska som borgerliga regeringar. Men, det är nog nu. Pensionärerna håller på att bli en maktfaktor i svensk politik, de ska bara inse det själv.

Till sist vill jag beklaga att Duveborn tycker att ett berättigat ifrågasättande av orättvisor i det svenska systemet inte ska få publiceras och att han reflexmässigt viftar med rasistflaggan. Tycker han inte att en pensionerad, svensk akademiker, som arbetat i och bidragit till det svenska välfärssystemet, borde kunna klara sig utan att behöva söka bidrag?

Märk väl, jag har inte uttalat mig om var hon är född eller hennes etniska tillhörighet. Att mitt inlägg har förvanskats och sedan publicerats på ett eller flera sociala medier, kan jag bara beklaga.

Göran Dandelo , SPI, Torsebro

Svar: Åsikten är fri, men fakta ska vara rätt. Det tror jag nog att också Dandelo – som numera representerar en grupp av människor i stället för en politisk idé – innerst inne tycker är en bra ordning.

Trist då att han inte vill se sitt övertramp i debattartikeln (7/1). Ingen får skattefri pension på nästan 11 000 kronor. Den som inte har arbetat, men bott i Sverige under 40 år har rätt till garantipension. Till och med denna är, efter att skatt har dragits, högre än vad som erbjuds de 2 procent av invandrarna som anländer hit efter att de har fyllt 65 år. De får äldreförsörjningsstöd, en form av socialbidrag.

Den som, liksom Dandelos bibliotekarie, har jobbat har rätt till inkomstpension, vilken under inga som helst omständigheter alltså kan vara lägre än garantipensionen. Därav jämförelsen. Därav påpekandet att Dandelo sprider felaktigheter, så kallade myter.

Om Dandelo nu inte avser att ställa invandrare mot pursvenskar, varför lyfter han då frågan om vad en invandrare får i äldreförsörjningsstöd? Svar överflödigt. Detta stöd kan vem som helst få.

Jonas Duveborn , politisk redaktör

INTERNAL INTERNAL
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.