Annons

Regeringen fick knappast väljarnas förtroende att styra

I valet 2010 fick Moderaterna 107 mandat. Efter tre förlustval i följd fick man vid senaste valet 68 mandat. Tillsammans förlorade M, KD och L nio mandat jämfört med valet 2018. Att påstå att den nya regeringen ”fick väljarnas förtroende att styra landet” är knappast sant.
Retorik • Publicerad 6 maj 2023 • Uppdaterad 8 maj 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Samtliga ministrar i den nuvarande regeringen är från partier som tappade väljare från 2018 till 2022. Det går knappast att påstå att den nya regeringen ”fick väljarnas förtroende”.
Samtliga ministrar i den nuvarande regeringen är från partier som tappade väljare från 2018 till 2022. Det går knappast att påstå att den nya regeringen ”fick väljarnas förtroende”.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Att de tre partierna ändå kunde bilda regering berodde helt på att Sverigedemokraterna ökade med 11 mandat. Det var SD, S (+7 mandat) och MP (+2) som ökade i senaste valet. Alla övriga partier gick bakåt.

Enligt professor Henrik Ekengren Oscarsson i Göteborg skulle varken KD eller L klarat fyraprocentsspärren utan taktikröster. KD skulle inte kommit in i riksdagen efter valet 2018 heller utan taktikröster. Både KD och L har numera en väljarbas på drygt tre procent.

Annons

M, KD och L var det senaste valets stora förlorare och kunde bilda regering endast tack vare stöd från SD. Man är helt beroende av SD, vilket dessa är helt medvetna om.

SD vill att personer inom skola, sjukvård och socialvård skall vara skyldiga att anmäla de som vistas i landet utan uppehållstillstånd. Ett angiverisystem av det slag som var helt avgörande för nazisternas utrotning av judar på 30- och 40-talet. Anne Frank var en av de som föll offer för detta.

”Senaste utspelet från SD går ut på att politikerna skall styra över kulturen i Sverige trots att många av dem har låg utbildning och dålig allmänbildning.”

SD vill också byta ut alla högre statliga chefer som inte delar högerpartiernas åsikter inom politik och kärnkraft.

Senaste utspelet från SD går ut på att politikerna skall styra över kulturen i Sverige trots att många av dem har låg utbildning och dålig allmänbildning. Vissa känner inte ens till Sveriges mest kända författare.

SD i Sölvesborg vill bestämma vilka böcker som får köpas in till kommunens bibliotek, vilken konst som skall få visas och vilka flaggor som får hissas. Men vad gör man med böcker som redan finns och som inte passar in i deras retorik? Eldar upp dem?

Finns det någon i regeringen som kan stå emot den utveckling som nu har inletts av Sverigedemokraterna, Maria Malmer Stenergard och andra på den yttersta högerkanten? Mitt hopp har alltid stått till Liberalerna, men när man nu gjort sig av med Bengt Westerberg, Christer Nylander, Erik Ullenhag, Maria Leissner och Birgitta Ohlsson så har jag blivit ytterst pessimistisk.

Jan Knutsson

Annons
Annons
Annons
Annons