GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Regeringen gör ju inget åt de höga priserna

Svar på Erling Strands insändare ”Skyll inte elbristen på regeringen”, publicerad den 12 oktober.
Skenande priser • Publicerad 14 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”45 procent av den totala elräkningen utgörs av moms och skatt.”
”45 procent av den totala elräkningen utgörs av moms och skatt.”
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Herr Erling Strand levererar en replik på min tidigare insändare i KB angående det höga elpriset. Håller jag med Herr Strand eller inte?

Låt mig upprepa min fråga i tidigare insändare: “Vad gör regeringen åt det?” Än en gång “Vad gör regeringen åt det höga elpriset?” Den frågan undviker Erling Strand och hänvisar till de enorma nätavgifterna som Eon tar ut av konsumenten.

Jag håller fullkomligt med om att nätavgifterna är orimligt höga. Dessutom anser jag att här är regeringen också involverad. Vad gör man åt de höga nätavgifterna? Inget!

Som grädde på moset tillkommer skatt och moms på vår el. 45 procent av den totala elräkningen utgörs av moms och skatt. Häpnadsväckande nog så får både Herr Strand och mitt hushåll betala moms på skatten. Just det, moms på skatten! En extra straffbeskattning.

”Ännu en gång: Vad gör regeringen åt att 45 procent utgörs av skatt? Till syvende och sist är det en fientlig politik som drabbar oss som ska betala räkningen.”

Ännu en gång: Vad gör regeringen åt att 45 procent utgörs av skatt? Till syvende och sist är det en fientlig politik som drabbar oss som ska betala räkningen.

Energipolitiken har gått över styr även på ett annat område.

Av bensin- och dieselpriset utgör 60 procent skatt. Min bestämda uppfattning är att skattesatserna på både el och drivmedel är ett sätt att hämta hem höga skatter på något vi inte kan vara utan. Vi kan inte sluta använda bilen. Vi kan inte stänga av huvudströmbrytaren i elskåpet.

Både Herr Strand och jag är överens om en enda sak och det är att nätavgifterna är att “Eon tar inhumant bra betalt för nät och elöverföring”, för att använda Strands egna ord.

Däremot verkar vi inte vara överens om det är inhumant att 45 procent av elräkningen utgörs av skatt och moms och att inte regeringen gör något åt det höga elpriset.

Nästa gång Strand betalar elräkningen kan han fundera över den 45--procentiga skatten. Eller den 60-procentiga skatten på diesel och bensin när han passerar en bensinstation.

Skatten på plastkassarna behöver vi nog inte fundera så mycket på, jag tror att Strand precis som jag slutat köpa dessa skattebelagda kassar. Vi kan leva utan plastkassar men inte utan el och drivmedel.

Tack för ordet.

Morgan Wagerfors

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.