1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Regeringens energipolitik dyr för oss skåningar

Sverige är ett avlångt land, med forsade floder i norr och vidsträckta åkermarker i syd. De floder som finns i våra nordligaste delar av landet klarar av att genera el till låga priser och till många människor i norra Sverige. Här nere i Skåne måste vi förlita oss på andra energikällor, skriver riksdagsledamoten Maria Malmer Stenergard (M).
Karlshamns Kraft AB eldar på i sommar.
Foto: Bo Åkesson

Regeringen har under lång tid kunnat se att elbehoven ökar samtidigt som elproduktionen sjunker i Skåne. Att Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet och Centerpartiet stängde Barsebäcks sista reaktor 2005 utan rejäla kompensationsåtgärder, var början till den kris som lett till att vi idag har osannolika elpriser i södra Sverige jämfört med de nordligare delarna av landet.

Elproducenten Uniper har nu tvingats sätta igång Karlshamns oljekraftverk – vilket i vanliga fall endast sker under vargavintrar. Att vi tvingas starta igång det under högsommaren är inte bara uppseendeväckande, det är skräckinjagande.

quote
Nu varnar ledande experter för att vi i Skåne kommer få vara beredda på att betala långt högre priser för vår el även i framtiden
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Miljöpartiet, som är pådrivande i regeringen för att fortsätta avveckla södra Sveriges kärnkraft, är tyst om att vi nu tvingas elda olja i Karlshamn. Man måste ställa sig frågan vad Miljöpartiet prioriterar – hållbar elförsörjning för hela Sverige eller fortsatt avveckling av Sveriges största fossilfria kraftverk – på bekostnad av klimatet?

Moderaterna lyfte redan i vintras vikten av att se över Sveriges framtida energikällor, för att både uppfylla våra klimatmål och säkerställa vårt energibehov. Tillsammans med Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna försökte vi stoppa Miljöpartiets planer på att avveckla Ringhals. Vårt förslag föll tyvärr med en röst. Nu varnar ledande experter för att vi i Skåne kommer få vara beredda på att betala långt högre priser för vår el även i framtiden, särskilt som Ringhals avvecklas till årsskiftet.

quote
Det är inte rimligt att ett av världens rikaste länder har en elkris och osannolikt mycket dyrare el i en del av landet.

Moderaterna kommer fortsätta kämpa för en rättvis elkostnad, där varje region i Sverige ska ha tillgång till el från fossilfria och närliggande elkraftverk. Det är inte rimligt att ett av världens rikaste länder har en elkris och osannolikt mycket dyrare el i en del av landet. Vi måste säkra vår inhemska produktion, bygga ut kärnkraften och stoppa Miljöpartiets orimliga inflytande över svensk politik.

Maria Malmer Stenergard (M)

Riksdagsledamot, Åhus

Läs mer

Sport

Mjällby tappade ledning till förlust

Stod för en bra prestation

Kristianstad

Avrådan från bad i Åhus – ovanlig förhöjning av bakterier

Beskedet kommer mitt under badsäsongen.

Live

Just nu: Mjällby tappade ledningen – förlorade mot Djurgården

Bladetsporten liverapporterade från matchen.

Debatt

”Hatsidan vill åsamka Fenix och pappa så mycket skada som möjligt”

”Om en lögn upprepas tillräckligt ofta blir den en sanning”.

Coronavirus

Corona: Nytt dödsfall på boende

Kommunen presenterar nya siffror.

Sport

Just nu: KDFF upp på Europaplats efter ny nolla

Liverapportering från Kristianstads fotbollsarena.