GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Region Skåne – en arbetsgivare som bryr sig om miljö och attraktivitet?

Kastar inte Region Skåne sten i glashus när de, som Skånes största arbetsgivare, inte erbjuder sina anställda subventionerade månadskort till kollektivtrafiken?
Kollektivt ansvar • Publicerad 11 mars 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Om Region Skåne vill att företag och organisationer ska erbjudas subventionerade månadskort så borde Regionen föregå med gott exempel, skriver debattören.
Om Region Skåne vill att företag och organisationer ska erbjudas subventionerade månadskort så borde Regionen föregå med gott exempel, skriver debattören.Foto: Johan Nilsson/TT

I Kristianstadsbladet, 2022-03-03, framgår det att Skånetrafiken vill att anställda på företag och organisationer i Skåne ska få månadskort till kollektivtrafiken, subventionerade av arbetsgivarna. I en kampanj riktad till arbetsgivare i Skåne vill Skånetrafiken, en av Region Skånes tolv förvaltningar, att arbetsgivare i Skåne ska bekosta anställdas jobbresor med kollektivtrafik. Vision välkomnar Skånetrafikens kampanj, men vill att Region Skåne, som Skånes största arbetsgivare, agerar som man predikar.

Redan 2019 begärde Vision förhandling med Region Skåne om att införa månadskort till kollektivtrafiken som löneförmån. Trots att Vision har drivit frågan sedan 2019 erbjuder ännu inte Region Skåne månadskort till kollektivtrafiken som löneförmån till sina anställda. Skånetrafiken menar att, månadskort till kollektivtrafiken subventionerat av arbetsgivarna, är en naturlig del i den gröna omställningen som behöver göras. Vision anser att Region Skåne, Skånes största arbetsgivare, hade kunnat göra enorm skillnad i den gröna omställningen genom att erbjuda sina cirka 36 000 anställda subventionerade månadskort till kollektivtrafiken.

”Vision uppmanar Region Skåne att inte kasta sten i glashus utan agera som man predikar, visa framfötterna och föregå med gott exempel!”

De företag och organisationer som erbjuder sina anställda subventionerade månadskort till kollektivtrafiken genererar ett extra värde i att bli en attraktiv arbetsgivare menar Skånetrafiken. Vision anser att Region Skåne, Skånes största arbetsgivare, bör vara en attraktiv arbetsgivare för sina cirka 36 000 anställda. Visions medlemmar vill bidra till ett mer hållbart samhälle. Visions medlemmar vill hjälpa till i den gröna omställningen genom att minska sina klimatavtryck. Region Skåne kan, genom subventionerade månadskort till kollektivtrafiken, ge förutsättningar för Visions medlemmar att göra skillnad i klimatet samtidigt som Region Skåne bli en mer attraktiv arbetsgivare.

Det kommer troligtvis kosta Region Skåne en slant vid införandet. Men genom att Region Skåne blir en mer attraktiv och miljömedveten arbetsgivare, som erbjuder sina medarbetare andra löneförmåner än pengar i lönekuvertet, kan en del av regionens höga personalomsättning minska. Region Skåne, som Skånes största arbetsgivare, bör nu ge drivkraft åt andra arbetsgivare i Skåne genom att visa hur en miljömedveten och attraktiv arbetsgivare agerar.

Vision uppmanar Region Skåne att inte kasta sten i glashus utan agera som man predikar, visa framfötterna och föregå med gott exempel! Erbjud anställda i Region Skåne månadskort till kollektivtrafiken subventionerat. För minskad klimatpåverkan till och från arbetsplatserna runt om i Skåne. För att bli en mer attraktiv arbetsgivare.

Fanny Born, Styrelseledamot Vision Region Skåne

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.