Rehabilitering behövs även efter mobbning

Debatt • Publicerad 2 augusti 2014

Vi kunde i dagarna läsa om att vård för utbrända i Västra Götaland ska avvecklas efter ett beslut taget i regionfullmäktige till förmån för ”vårdval rehab”.

Vårdval rehab innebär möjlighet till sjukgymnastik och arbetsterapi, vilket är bra i sig men för den som blivit exempelvis utsatt för våld i nära relation, mobbning eller utmattningssymtom så behövs det inte enbart den här typen av stöd utan även psykosomatiskt i form av psykolog eller annat samtalsstöd, för att komma tillbaka till en dräglig vardag.

För en person som hamnat i utmattningssyndrom, vilket många gånger även den som utsatts för mobbning eller våld gör, så är det av yttersta vikt att få bra psykosocialt stöd. När det gäller mobbning på jobbet är det 420 000 personer som känner sig kränkta varje år, varav en del med all sannolikhet finns i ovannämnda grupp.

Så som jag ser det är det ett rätt märkligt beslut att avveckla den form av rehabilitering som visat sig hjälpa människor att ta sig tillbaka efter psykisk ohälsa. Bara för att denna del inte längre ska finnas med som vård så innebär det inte att antalet behövande individer minskar, det betyder snarare att samhällets kostnader ökar i form av längre sjukskrivningar och att trycket på sjukvården i stort ökar.

Vi ställer oss frågande till hur personer som varit utsatta för någon form av mobbning, oavsett tid, ska ha en chans att komma tillbaka till ett så normalt liv som möjligt när möjligheten till rehabilitering inskränks ytterligare?

Vi hoppas på att även mobbade får tillgång till rehabilitering och därmed möjlighet att komma tillbaka samt att gå vidare!

Josefine Gustafsson
Linda Mathiasson, ordförande Steg för steg, för en bra psykosocial miljö
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.