Rekrytera smartare för ökad mångfald

När man blir medveten om sina fördomar kan man nå målen för att skapa mångfald på våra arbetsplatser, skriver Mikael Drakenberg och Magnus Dalsvall.
Debatt • Publicerad 2 april 2014
För att kunna rekrytera smartare och rekrytera för framtiden måste vi bli medvetna om våra fördomar, skriver Mikael Drakenberg och Magnus Dalsvall.
För att kunna rekrytera smartare och rekrytera för framtiden måste vi bli medvetna om våra fördomar, skriver Mikael Drakenberg och Magnus Dalsvall.Foto: Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

För att kunna rekrytera smartare och rekrytera för framtiden så måste vi bli medvetna om våra fördomar, förstå då kan vi minska risken för att vi väljer bort en individ som söker jobb på grund av hans eller hennes utländska namn eller etniska bakgrund. Dessutom måste fler bli medvetna om fördelarna av att rekrytera med hjälp av de sociala medierna på ett ansvarsfullt och effektivt sätt.

Först då kan vi också börja nå målen för att skapa mångfald på våra arbetsplatser. Det är ett stort steg som måste tas för att det skapar också dynamik på arbetsplatsen och är bra för företagets affärer. Tyvärr har det visat sig att rekryteringstänkandet är väldigt konservativt, och ett resultat vi ser är att det finns en tendens till att rekrytera personer som påminner om en själv istället för att tänka och agera utifrån ett mångfaldsperspektiv. Det medför ett groupthink på företagen, som medför väldigt homogena och anorektiska organisationer vilket är ekonomiskt skadligt. Därför anser vi att Sverige måste öppna sig mot omvärlden och både tänka och agera globalt.

För att svenska företag ska lyckas bra både ute i världen och på hemmaplan för att kunna exportera sina produkter och tjänster så måste de börja rekrytera på så sätt att företagen får in nya kunskaper som till exempel språkkunskaper i verksamheten för att klara av och möta främmande länders affärskulturer. Därför måste de som är ansvariga för företagets rekryteringar tänka och agera mångfald, det handlar helt enkelt om att de måste rekrytera personer med olika åldrar, olika kön, olika etniska, nationella och kulturella bakgrunder.

Något annat som måste förändras på svensk arbetsmarknad är det ensidiga fokus som idag finns på att se fel och brister istället för att se möjligheter. HR-personalen måste se vad individen tillför företaget istället för att fokusera på de brister individen har. Om de som har ansvar för företagets rekryteringar istället ser möjligheterna i att rekrytera personer med olika erfarenheter, olika kunskaper och olika kompetenser så kommer detta att utveckla arbetsplatsen. Får företaget dessutom in nya språkkunskaper så blir det en konkurrensfördel gentemot andra företag, för att till exempel etablera sig på nya och spännande marknader. Helt enkelt måste rekryterare och övrig HR-personal våga se vad den enskilda individen kan tillföra företaget. Genom att ändra ditt tankesätt och ditt agerande så kan du hitta riktiga guldkorn därute som kan göra stor nytta för just ditt företag på den internationella och globala marknaden.

Lina Campbell
Mikael Drakenberg, juridikstudent Statsvetare, Magnus Dalsvall, HR-expert och författare
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.