Religiöst tvång

Debatt • Publicerad 17 juni 2014
Leonore kan väl inte hjälpa att modern har ett monarkistiskt påbrå? , skriver debattskribenterna.
Leonore kan väl inte hjälpa att modern har ett monarkistiskt påbrå? , skriver debattskribenterna.Foto: Foto: Henrik Montgomery / TT

Nu är prinsessan Leonore döpt. I den evangelisk-lutherska tron enligt den Augsburgska bekännelsen av år 1593. Därmed är rätten till tronen bekräftad och Leonore intar plats fem i rankingen. Allt detta föreskriver grundlagen (successionsordningen): En svensk tronarvinge måste utan eget val vid någon månads ålder tvingas in i ett specifikt religiöst samfund. Var det någon som tänkte på att vi skriver 2014?

Enligt Svenska kyrkan ”enar dopet oss från synd och elände” vilket bland annat teologiskt tolkas så att arvssynden avlyftes. Vän av ordning frågar sig varför denna arvssynd inte inkluderar tvånget att vara tronarvinge? Det tycker vi är synd. Leonore kan väl inte hjälpa att modern har ett monarkistiskt påbrå?

Hade teologerna och grundlagsmödrarna- och fäderna tänkt färdigt hade vi redan nu kunnat ha republik i Sverige. Och då med en demokratiskt vald president som privat finge tro på vad hen vill.

Lina Campbell
Elisabeth Jörgensen, Hans Lundström, Bengt Göransson, Medlemmar i Republikanska föreningen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.