Replik: ”Ukraina är Europas mest nazitoleranta land”

Anders Romelsjö svarar på Anders Gustafssons ledarkrönika ”Vi är inte alls Putins nyttiga idioter, sa Svenska freds” (Kb/NSk den 9 augusti).
Replik • Publicerad 11 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Folkliga protester eller en statskupp?
Folkliga protester eller en statskupp?Foto: Efrem Lukatsky

I en krönika i Kb/NSk angriper Anders Gustafsson mig och fredsrörelsen och ger en ibland osaklig beskrivning av viktiga förhållanden.

Det stämmer att jag hedrades med att tala i Lunds fina domkyrka på Hiroshimadagen. I mitt tal, som publiceras på Globalpolitics.se, sa jag bland annat:

”Sammanfattningsvis har risken för kärnvapenkrig ökat kraftigt på grund av:

  1. 1Utveckling av nya små och stora kärnvapen.
  2. 2Kärnvapen ses som möjliga att användas som första insats.
  3. 3Uppsägning av viktiga kärnvapenavtal.
  4. 4Fler kärnvapen som kan avfyras direkt.
  5. 5Kortare varningstider genom nya baser och snabbare missiler.
  6. 6Ökat misstroende mellan USA och allierade och Kina, Ryssland och allierade.”

Jag beklagade att Sverige inte ställt sig bakom FN:s konvention om att förbjuda kärnvapen, och påpekade att risken för kärnvapenkrig mot/från Sverige ökar med Nato-medlemskap.

Talet avslutades: ”Man kan som aktiv kristen förena sin tro på Jesus med aktivt fredsarbete. En som gör detta föredömligt är förre ärkebiskopen KG Hammar.

Ja, nästan alla människor, religiösa och mindre religiösa, önskar en fredlig värld. Låt oss förena våra krafter och arbeta hårt mot kärnvapenhoten – den största faran!”

Fredsorganisationerna i Sverige fördömde som regel snabbt Rysslands angrepp på Ukraina. Som sekreterare i Sveriges fredsråd tog jag initiativ till ett fördömande på invasionsdagen den 24 februari, vilket snabbt antogs lätt modifierat av en enig styrelse.

Lars Drakes och min artikel i Hufvudstadsbladet pläderade för en diplomatisk lösning på kriget, liksom vår insändare i DN.

Det stämmer att jag publicerat många artiklar om kriget i Ukraina. Dessa innehåller också viss kritik av Ukraina. Jag menar att mycket talar för att Ukraina är Europas mest nazitoleranta och korrumperade land. Vidare att omvälvningen i Ukraina i februari 2014 uppfyller kriterier för att en statskupp ägde rum mot folkvald president. Och Kiev har i åratal bedrivit ett lågfrekvent inbördeskrig mot landsmännen i Donbass – vilket inte alls rättfärdigar Rysslands angrepp. Omvälvningen i februari 2014 följdes av en folkomröstning där över 90 procent på Krim ska ha röstat för anslutning till Ryssland. Därefter skedde en fredlig men folkrättsstridig annektering. Bör utredas vidare.

Visselblåsare från FN-anknutna OPCW liksom ledande USA-expertis har sakligt rapporterat att uppgifterna om att Syriens regering skulle ha använt kemiska vapen är felaktiga.

Låt oss alla arbeta för global nedrustning och för fred på jorden!

Anders Romelsjö

...

”Avslutningsvis noterar jag att både Svenska kyrkan och Svenska freds centralt i efterhand har beklagat Romelsjös medverkan under Hiroshimadagens högtidlighållande i Lunds domkyrka.”
Anders Gustafsson, ledarskribent

Svar: Anders Romelsjös replik visar på ett tydligt sätt det beklagliga i att Svenska freds avdelning i Lund och Malmö i samarbete med Svenska kyrkan bjöd in honom att tala under Hiroshimadagens högtidlighållande i Lunds domkyrka den 6 augusti.

Romelsjö säger att han fördömer den ryska invasionen av Ukraina men upprepar samtidigt några av de talepunkter Ryssland anför för att legitimera sitt anfallskrig mot Ukraina.

De fredliga och folkliga protesterna vid Frihetstorget i Kiev 2014, och som ledde till att Viktor Janukovytj avsattes som president, var i själva verket en ”statskupp”, det har pågått ett ”inbördeskrig” mot ryssar i östra Ukraina och han tar tillfället i akt att tala om Ukraina som Europas mest ”nazitoleranta” land.

På sistnämnda punkt kan man bland annat nämna att när det högerextrema partiet Svoboda var som störst fick partiet 10,4 procent av rösterna (2012) men i senaste valet till det ukrainska parlamentet fick de 2,1 procent av rösterna. Det andra högerextrema partiet Praviy sektor, fick som mest ett mandat i valet 2014 men har i dag noll mandat i parlamentet. President Volodymyr Zelenskyj är själv av judisk härkomst.

Angående den syriska regimens användning av kemiska vapen så står detta bortom allt tvivel, något som FN och OPCW (Organisationen för förbud mot kemiska vapen) konstaterat.

Avslutningsvis noterar jag att både Svenska kyrkan och Svenska freds centralt i efterhand har beklagat Romelsjös medverkan under Hiroshimadagens högtidlighållande i Lunds domkyrka.

Anders Gustafsson, ledarskribent