Rimligt att rösta ja till det man har kampanjat för
För oss som är positiva till Europasamarbete har de senaste åren bjudit flera bekräftelser på att Sverige valde rätt när vi anslöt oss till EU.
Under pandemin kunde EU upphandla och fördela vaccin på ett effektivt sätt. Sedan Rysslands invasion av Ukraina har det blivit tydligare än någonsin hur viktigt det är att vi européer samarbetar för säkerhet och fred.
Ett annat exempel är de nyligen antagna klimattullarna som gör konkurrens mot länder med låga klimatambitioner mer rättvis. Sverigedemokraternas partiledare har envist hävdat att svenska utsläpp borde få frikort för att de är så små och inte påverkar de globala klimatförändringarna. Istället borde andra länder tvingas minska sina utsläpp av koldioxid.
”En rimlig hållning borde vara att svenska EU-parlamentariker röstar ja för de förslag som man faktiskt kampanjat för bland sina väljare på hemmaplan.”
Man skulle kunna tro att sverigedemokratiska EU-parlamentariker rusade till den gröna JA-knappen för att bland andra Kina ska få betala för sina omfattande utsläpp. Så blev det inte. Sverigedemokraterna röstade nej, trots att Jimmie Åkesson ofta återkommit till att han värnar om att vanligt folk inte ska behöva betala för klimatomställningen. Även förslaget om en ny klimatfond för att underlätta för dem som drabbas ekonomiskt av klimatpolitiken fick nej av SD, trots att de skulle gynna de som måste använda bilen.
Man behöver inte tycka att alla beslut som fattas i Bryssel är toppen. Men en rimlig hållning borde vara att svenska EU-parlamentariker röstar ja för de förslag som man faktiskt kampanjat för bland sina väljare på hemmaplan.
Daniél Tejera, Gruppledare Liberalerna Kristianstad