GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Risken är stor att Skåne kommer att hamna efter

Vi varnade för att nästan helt förlita sig på privata aktörer nu när vaccinationerna för de i åldern 18-59 år drar igång. Vi hoppas ännu att allianstyret är beredda att göra om och göra rätt
Socialdemokraterna • Publicerad 17 maj 2021 • Uppdaterad 17 maj 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi har föreslagit att Region Skåne bland annat ska se över om det går att använda sig av det väl utbyggda nätet av vårdcentraler.”
”Vi har föreslagit att Region Skåne bland annat ska se över om det går att använda sig av det väl utbyggda nätet av vårdcentraler.”
Foto: Åsa Borglin

Alliansstyret i Skåne förlitar sig nästan helt på privata aktörer när nu vaccinationerna för alla i åldern 18-59 år drar igång. Det har lett till stora vita fläckar i tillgängligheten.

Från början var det tänkt att de privata aktörerna skulle öppna 160 vaccinationsplatser, men med kort varsel drog sig sedan en av de stora ur och samtidigt lämnade Alliansstyret till de kvarvarande aktörerna att i hög utsträckning styra var vaccinationsplatserna skulle ligga. Enda geografiska kravet blev att det skulle finnas en i varje kommun. Av de planerade 160 platserna blev det bara 57 och de flesta är placerade i centralorterna.

Vi socialdemokrater varnade för riskerna med att nästan helt förlita sig på privata aktörer. Det är risker som består. Vi har föreslagit att Region Skåne också ska se över om det går att använda sig av det väl utbyggda nätet av vårdcentraler.

Vi hoppas fortfarande att allianstyret är beredda att göra om, och göra rätt. Annars är risken stor att Skåne även framöver hamnar efter med vaccinationerna.

Använder vi vårdcentralerna, både de privata och offentliga, skulle vi få en bättre geografisk spridning. Detta är tydligt i nordöstra Skåne där det nu ofta blir långt till närmsta vaccinationscentral samtidigt som det finns vårdcentraler i till exempel i Degeberga och Tollarp som hade kunnat nyttjas för att avlasta och snabba på vaccinationsprocessen.

”Vi socialdemokrater är oroliga för att minskningen av antalet vaccinationsplatser och koncentrationen av sådana platser till centralorterna kommer att göra att processen drar ut på tiden.”

Vaccinationerna är en kamp mot klockan, ju fortare det går desto fler kan vi skydda mot allvarlig covid 19-sjukdom.

Vi socialdemokrater är oroliga för att minskningen av antalet vaccinationsplatser och koncentrationen av sådana platser till centralorterna kommer att göra att vaccinationsprocessen drar ut på tiden.

Ingen ska behöva avstå från att vaccinera sig på grund av bristande tillgänglighet. Vi har respekt för att det finns svårigheter att planera när prognoserna för kommande vaccinleveranser hela tiden förändras, men just därför måste vi få till ett robust system som inte är helt beroende av privata aktörer.

Henrik Fritzon (S), regionråd region Skåne

Anders Tell (S), oppositionsråd Kristianstad

Marianne Eriksson (S), andre vice ordförande i sjukhusstyrelse Kristianstad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.